<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Barna har godt av risikolek

Lekeplasskontrollørene forstår ikke at barna også trenger risikofylt lek i barnehagen.

  Publisert 27. juni 2013 kl. 09.02
  Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.50
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 265 ord
  Jente - Foto - Scanpix

  Barnehager kapper vekk de nederste greinene i trær for at barn ikke skal klatre. Underlag dempes, og stein og røtter fjernes fra lekeplassen, skriver Forskning.no.Flere forskere og personer i barnehagemiljøet mener at frykten i barnehagene for at noe skal gå galt, er blitt større. Samtidig viser skadestatistikk at barn i Norge aldri før har vært så trygge som nå.98 prosent av skadene i norske barnehager er skader som ikke trenger annet enn enkel hjelp og behandling, og et fåtall trenger oppfølging hos lege. Det viser en rapport fra Dronning Mauds Minne Høgskole for Barnehagelærerutdanning.- Lekeplasskontrollører som håndhever forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr i barnehager, har liten innsikt i barns behov for risikofylt lek og fysisk utfoldelse. Det er barnehagelærerne som er eksperter på dette, sier høgskolelektor Henrik Rosted Neegaard ved Høgskolen i Oslo og Akershus til Forskning.no.Neegaard har sktevet boka Friluftsliv og uteliv i barnehagen sammen Torbjørn Lundhaug ved Høgskolen i Bergen.- Vi ønsker å understreke barnehagelærerens ansvar for at barn får bryne seg i naturen. Ikke alle barnehager byr på muligheter for risikomestring og utfoldelse i naturen, mener Neegaard.- En bevisst og profesjonell barnehagelærer velger et terreng og miljø som kan innby til forskjellig friluftsliv, både risikofylt lek i naturen og et rolig friluftsliv, påpeker Neegaard.- Barn har godt av mulighet for begge deler. Det skal være noe for alle barna, alt fra å spikke en pinne til å klatre i skrenter, mener han.Han ser for eksempel på klatring i trær som noe av det beste et barn kan gjøre. Både for opplevelsens skyld og for barnets fysiske og motoriske utvikling.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK