<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Slik lever du grønt i hverdagen

Å gjøre en forskjell er kanskje ikke så komplisert som du tror.

Publisert 17. okt. 2013 kl. 15.07
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 03.07
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 597 ord
I skogen - Foto - Scanpix

Miljø og bærekraft er tema som er mye oppe i samfunnsdebatten for tiden.Og ifølge organisasjonen Framtiden i våre hender, finnes det flere enkle grep vi kan ta i bruk i hverdagen, som kan utgjøre en forskjell for miljøet.Her er noen punkter fra deres liste til hvordan du kan gjøre en innsats for miljøet:1. Spis mindre kjøtt og animalske produkterMaten vår står for opptil 30 prosent av klimagassutslippet vårt, og vårt høye og økende forbruk av kjøtt, melk, ost, egg og smør har skylda. Begynn forsiktig med å redusere mengden kjøtt og øk mengden grønnsaker til middag, og innfør en vegetarisk dag hver uke. Et grønnere kosthold er også bra for helsa. Vi spiser nesten dobbelt så mye kjøtt som Helsedirektoratet anbefaler.2. Reis grønnere i hverdagenReisevanene står for rundt 17 prosent av ditt klimafotavtrykk. La bilen stå på de korteste turene. Gå eller finn fram sykkelen oftere. Det gir trening, kutt i utslipp og noen kroner ekstra på kontoen. Reis kollektivt til jobben eller finn noen i nabolaget som skal samme vei om du må bruke bilen. I gjennomsnitt sitter det bare 1,15 personer i hver bil i rushtiden. I byene er bildeling et populært og grønt alternativ til å eie egen bil, kanskje det passer for deg?3. Ta grønnere ferierDropper du noen flyturer kutter du godt i utslippene dine. Hva med å finne feriemål som ikke er så langt unna? Du kommer langt med tog også.4. Kjøp miljømerket strømÅtte av ti nordmenn har strøm der opphavet ikke er garantert. Det betyr at du på papiret får 47 prosent av strømmen fra kullkraft (og andre fossile kilder med enorme klimagassutslipp), 33 prosent kjernekraft og bare 20 prosent fra vannkraft, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Kontakt strømleverandøren og be om strøm med som kommer fra vann- og vindkraft (Med opprinnelsesgaranti), og bytt leverandør hvis de ikke kan tilby grønn strøm.5. Bli mer energieffektivKlarer du å redusere strømforbruket ditt så vil behovet for å importere skitten strøm fra europeiske kull- og atomkraftverk bli mindre og vi kan eksportere mer grønn vannkraft ut av landet. Enkle tiltak kan redusere strømforbruket ditt og spare deg for unødvendige utgifter. Senk innetemperaturen med en grad eller to, og kompenser heller med å kle deg. Sørg for at panelovner har en termostat som fungerer og automatisk nattsenking av temperaturen. Slå av lys i rom som ikke brukes og bytt ut lysærer som går med LED-pærer. Velg de mest strømgjerrige produktene når hvitevarer, elektronikk og datautstyr må skiftes ut. Det finnes uendelig mange flere måter å redusere strømforbruket på, utforsk dem og finn løsningene som passer best for deg.6. Kjøp mindre, lev merBruk pengene dine på opplevelser og tjenester som for eksempel et restaurant- eller kinobesøk istedet for å falle for kjøpejaget etter mer ting og det nyeste av ditt og datt. Kjøp brukt når du kan og forleng levetiden på det du har ved å få ting reparert. Resirkuler og lever til gjenvinning. Selg eller gi bort ting du ikke bruker. Mulighetene er mange og klimavennlige.7. Gi bort opplevelser og tjenesterProduksjon og transport av de tingene vi omgir oss med, er medvirkende til utslipp av klimagasser. Gi bort opplevelser og tjenester i stedet for ting. Mulighetene for kreative gaver er mange8. Bidra til å gjøre arbeidsplassen din grønnereMange av bidragene til klimakampen over kan overføres til en arbeidsplass også. Mange bedrifter blir også miljøfyrtårnsertifisert. En idé for din arbeidsplass? Hva med en kjøttfri dag i kantinen, eller resirkulering av søppel?9. Del dine erfaringer Del dine erfaringer med å leve mer klimavennlig med venner, familie og kolleger. Ditt bidrag i kan inspirere andre.FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK