<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Professor: Det gode liv krever engasjement

Å være lykkelig handler ikke bare om å være tilfreds, mener psykologiprofessor Joar Vittersø.

    Publisert 18. nov. 2014 kl. 08.54
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 172 ord
    Lykke - Foto - Scanpix

    – Vi forbinder lykke med noe behagelig, det å være tilfreds. Men det gode liv er noe mer, som vi forskere ofte ikke fanger opp, sier psykologiprofessor ved ved UiT, Joar Vittersø til Forskning.no. Han skriver på en ny bok om lykke, der han kritiserer lykkeforskningen for å være for ensporet.Når forskerne skal undersøke hvor lykkelige vi er, spør de gjerne om hvor fornøyde vi er med livet. Da husker de færreste av oss den gode følelsen det ga å bli oppslukt av noe meningsfylt, det være seg arbeid eller en hobby, tror Vittersø. Han har funnet at nysgjerrigheten og engasjementet også gir glede.– Blir det for mye Hollywood, mister vi engasjementet. Det er vel og bra å ha behagelige opplevelser. Men dersom vi bare er tilfredse, får vi et fattigere liv, sier Vittersø til Forskning.no.Han mener lykke bør være et mål for politikken.– Lykke er alvorlig, og en langt viktigere målestokk på et lands velstand enn økonomi. Alle skal ha forutsetninger for å gjøre gode valg i livet sitt, konkluderer han.