<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fra superdame til rå forfatter

Trine Berge gründet et svært vellykket helsekostkonsept, men med suksessen dalte interesen. Nå satser hun på trendy rawfood i stedet, som bloger, forfatter og kursleder.

Publisert 13. mars 2015
Oppdatert 13. mars 2015
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1104 ord
lead

- Jeg angrer ikke på at jeg forlot Supernature, sier matblogger, forfatter og rawfood-guru Trine Berge. Det var hun som startet selskapet som de siste årene har gjort millionsuksess med såkalt «supermat». Trines interesse for supermat oppstod etter at hun hadde erfart dens effekter på egen kropp.- Da jeg oppdaget supermat var jeg langt nede. Jeg var en hurrajente, og jeg så at energien dalte og at immunforsvaret ble stadig dårligere. Heldigvis traff jeg noen som hadde vært mye i USA, som introduserte meg for meditasjon, detox og supermat. Det vil si, den gang kalte vi det bare «greens». Det ga meg mange svar. Jeg ble rett og slett frelst, sier Berge.Planen var egentlig å bli frisør som moren, men grunnet allergier droppet hun ut av studiene, startet en liten helsekostbutikk og begynte å importere helsekost til Norge.- Det var nok frisører i verden. Jeg ville gjøre noe mer spesielt. Alt ble snudd opp ned da jeg fant supermaten, forklarer hun.Etter som selskapet vokste, og supermattrenden begynte å ta av for alvor, ble imidlertid jobben hennes i selskapet mindre inspirerende.- Gleden forsvant bare. Vi ble mange ansatte, og jeg drev stort sett med alt annet enn det jeg egentlig synes var morsomt, ledelse, brannslukning og logistikk i stedet for å reise rundt å treffe mennesker. «Her trengs jeg ikke lenger», tenkte jeg da.Til tross for at hun gikk ut av selskapet, er Berge stadig ambassadør for Supernature, i dag drevet av Midsona, som omsatte for over 330 millioner i 2013. At hun fremdeles er opptatt av supermat er tydelig når man ser nærmere på hennes nylig lanserte bok «Rawfood», på Cappelen Damm-forlag, som inneholder over 60 oppskrifter med fargerik råkostmat.- For meg er jo supermat rett og slett mat, forklarer Berge, som inkluderer supermat som ingredienser i nesten alle oppskriftene sine i boken og på bloggen hennes, Superdamebloggen.- Jeg synes det er trist når personer som Hellstrøm omtaler supermat som pulverkurer. Det er helt feil. Men jeg er forøvrig enig med han i at det viktigste er å lage mat fra bunnen med gode råvarer. Det er det jeg brenner for å formidle. Jeg anbefaler bare folk å integrere supermat i maten de lager.Berge mener vekstvilkårene er blitt så dårlig at det er langt mindre næringsstoffer i grønnsakene våre i dag enn før i tiden.- For femti til hundre år siden var nok vanlige grønnsaker å regne som supermat. Da var alt økologisk og i en harmoni med naturen. Slik er det ikke i dag, og det synes jeg er veldig trist.Selv om hun nå har skrevet en bok om rawfood, tror Berge at ingen dietter man følger 100 prosent er bra for et menneske over en lengre periode. Med unntak at mat man har intoleranser eller allergier for. Hun vil heller sette fokus på det hun mener de fleste kokker og ernæringseksperter kan være enige om, nemlig at nordmenn bør spise mer grønt, bruke gode råvarer, og heller øke andelen rå mat på tallerkenen. Håpet er at den nye boken vil være til inspirasjon og gir matglede.- Vi trenger mye grønt i dietten vår, og nordmenn henger veldig etter resten av Europa når det gjelder å spise mer plantebasert, sier hun.Mange tror det er vanskelig og tidkrevende å tilberede rawfood, og at maten er kjedelig, men Trine hevder rawfood kan være er reneste hurtigmaten, og mener den er alt annet enn kjedelig.- Særlig menn tror at rawfood bare er raspede gulrøtter og salat. Men man kan lage nesten alle retter, pizza, falafel og taco. Ikke minst alle de nydelige kakene.Selv om Berge mener det er viktig å spise sunt, vil hun gjerne få frem at det å ta vare på helsa må være noe lystbetont.- Rawfood er ikke fasiten på alle problemer. Jeg tror det er viktig at man får et godt forhold til helsa si. Å spise sunt skal ikke handle om straff, det skal ikke bli nok en ting vi ikke får gjort. Det må gjøres av glede. Så går du ut, så kos deg der du er. Livet er en vektskål - det viktigste er hvor du legger hovedvekten. Så lenge du spiser sunt i hverdagene kan du tillate deg det meste på julaften eller en lørdagskveld. Det er i hverdagen du henter helsegevinsten, konkluderer Berge.Har du noen råd til andre som ønsker å lykkes som gründere?- Uansett hva du skal gjøre her i livet, om det er utdannelse, få barn eller jobb så krever det masse fokus og kjærlighet. Du må være investert i det du holder på med slik at du klarer å gå i motbakkene. Å ha mening med livet gjør at folk lever lenger, viser forskning. Så det er viktig at du tror på det du gjør og følger inspirasjonen din!Prøv Trines deilige Falafel-oppskrift fra boken Rawfood:

FalafelTahinidressing

2 dl gresskarfrø, bløtlagt2 dl solsikkefrø, bløtlagt2–3 fedd hvitløk1/2–3/4 ts spisskummen1 liten ts korianderpulver1/2 ts himalayasalt1 klype pepper1–2 ts lime, saften1/4 ts gurkemeie2 ss rå tahini2 ts sesamolje/olivenolje1,5–2 gulrøtter, avhengig av størrelse1 dl hakket frisk bladpersille, peppermynte og korianderKjør først gulrøttene og urtene i en foodprosessor under 1 min, til det er blitt som luftig ris i konsistensen. Ta det ut og sett til side. Så tar du alle de andre ingrediensene i foodprosessoren og kj.rer maskinen noen minutter. Du må mest sannsynlig stoppe den og røre litt rundt underveis. Til slutt heller du i urte- og gulrotblandingen, rører litt og kjører så foodprosessoren ca. 1/2 minutt. Så lager du små falafelkuler av «deigen»  du har laget. Har du en dehydrator, setter du inn disse på teflexarket og dehydrerer på 42 grader i 2–8 timer. Skal de oppbevares en stund, m. de tørkes helt, men skal de spises med en gang, er det helt ok å spise dem etter noen timer. Er det sommer og sol, kan du sette disse ut til soltørking, bare ha et lite «nett" over for å beskytte mot insekter. Snu dem etter 1 time. Har du laget litt for mye av urte- og gulrotblandingen, er den en god ingrediens til en salat enten senere eller til falafelen. Godt å servere med en god salat, tahinidressing , og hakk litt fersk persille og peppermynte som du drysser over.Denne favoritten er god til det meste av salater og selvfølgelig til falafel.ca. 3 dl ca. 15 min1,2 dl olivenolje1,5–2 sitroner, saften (ettersom størrelse på sitronene)4 ss tamari3 1/2 ss rå, lys tahini1 ss næringsgjær1 ts agavesirup1 ss sesamoljeHa alle ingredienser i en blender og kjør til du har en fin, kremete dressing. Er den for tykk, så har du i noen spiseskjeer med vann. Holdbar i ca. en uke i kjøleskap.