<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Transparency International: FIFA må gjennom omfattende reform

Transparency International håper de norske røstene tar til orde for massive endringer i FIFA. Tiden for å peke på enkeltpersoner er forbi, mener organisasjonen som jobber mot korrupsjon.

    Publisert 27. mai 2015 kl. 15.09
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 314 ord
    Sepp Blatter - Foto: AP

    – Når slike ting skjer i en organisasjon, bør det føre til en grundig selvransakelse. Man kan ikke lengre bare peke på enkeltpersoner, slår spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International Norge fast.Onsdagens omfattende politiaksjon mot FIFA i Sveits slo ned som en bombe, men veldig få har vært overrasket over bakgrunnen for handlingen.– Dette er ikke overraskende. Det er så mange indikasjoner på at FIFA ikke opptrer i samsvar med hva som er vanlig i standard næringsliv eller i organisasjoner. Det gjelder åpenhet, innsyn og korrupsjonsforebyggende tiltak, sier Dølvik.– Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette svekker toppledelsen, fortsetter han.Norske reaksjonerDølvik er tydelig på at det trengs omfattende endringer til for å få den enorme organisasjonen på rett spor.– Det er behov for en reformprosess. Jeg håper de som er i opposisjon til den sittende ledelsen i FIFA klarer å samle seg og få til endinger, men det krever også press utenfra. Et pressmiddel er naturligvis de store sponsorene som antakelig ikke vil assosieres med en organisasjon hvor det foregår korrupsjon.I tillegg håper han at de norske representantene på FIFA-kongressen gjør hva de kan for å skape endring.– Jeg håper de tar til orde for reformer. At de ikke bare sier at politiet må granske, men at man faktisk må gjøre noe organisatorisk for å få tilbake tilliten til FIFA.Menneskeliv– Det er ikke bare et moralsk anliggende å reagere på dette. Når de for eksempel tildeler VM til Qatar gjennom en beslutning som etter alle solemerker har vært korrupt, medvirker korrupsjonen til å sette menneskeliv i fare på byggeplassene i Qatar, avslutter Dølvik.Onsdagens aksjon skal ha skjedd etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA, som ønsker at de pågrepne blir utlevert. Et tosifret antall sivilkledde politimenn bidro i aksjonen.Siktelsen omfatter anklager om korrupsjon og svindel, bestikkelser og hvitvasking i stor skala i forbindelse med tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2022). (©NTB)