<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Angelina Jolie-effekten påvirker norske kvinner

Siden Angelina Jolie offentliggjorde at hun hadde fjernet begge brystene på grunn av kreftfare, har flere kvinner ønsket gentesting.

Publisert 26. aug. 2015 kl. 13.49
Oppdatert 26. aug. 2015 klokken 13.54
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 162 ord
Angelina Jolie - Foto: Ap/Scanpix

Det har i noen tiår vært mulig å ta en blodprøve for å sjekke om man er bærer av et arvelig brystkreftgen, BRCA1 eller 2. Kvinner i familier med mye bryst- og/eller eggstokkreft, har fått dette tilbudet, skriver Overgang.no.Bærer av et slikt gen har 60-80 prosent risiko for å utvikle brystkreft eller eggstokkreft i løpet av livet. Fjerning av bryst og eggstokker, reduserer risikoen til nærmest null.Det viser seg nå at dobbelt så mange kvinner er testet for BRCA1 eller 2-mutasjoner ved et sykehus i Toronto de siste 6 månedene, etter at Angelina Jolie sto frem. I Norge er det også registrert en stor økning i interessen for- og oppmerksomheten rundt gentesting. Alle som har fått påvist brystkreft, kan få tilbud om gentest. Betydningen kan være at man i stedet for en brystbevarende operasjon, vil anbefale fjerning av begge bryst og rekonstruksjon i stedet. Angelina Jolie-effekten viser hvilken betydning det har at en kjent person står frem med sin sykehistorie, skriver overgang.no.