<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyre vil gi pappa perm, selv om mor ikke jobber

Høyres likestillingsutvalg vil gi fedre selvstendig opptjeningsrett slik at de kan ta pappaperm uavhengig av om mor jobber eller ikke.

    Publisert 28. okt. 2015 kl. 06.20
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 179 ord
    Ungt par går tur med sitt lille barn i barnevogn. Familie. Kjernefamilie. Harmoni. Lykke. Rød kåpe. A couple is going for a walk with the pram. Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT

    – Vi bruker 15 milliarder i året på denne permisjonsordningen. Selv om likestillingen ikke er det store målet med ordningen, må vi se om vi kan få mer likestilling for pengene, sier Tina Bru, som leder utvalget. De vil fjerne kravet om at mor må være i jobb dersom far vil ta ut mer enn de ti ukene som er øremerket for ham, skriver Dagsavisen.I dag kan ikke far ta av felleskvoten dersom mor er arbeidsledig. Det er ikke noe tilsvarende krav til at far må jobbe dersom mor skal ta ut permisjon. Da er det likegyldig hva far fyller tiden med.– Vi vil slutte å diskriminere far, og gi også han selvstendig opptjeningsrett, sier Bru.I en sak fra Hellas slo EU-domstolen nylig fast at mors arbeidssituasjon ikke kan påvirke hvor mye permisjon far skal få. Likestillingsombudet er blant dem som mener den avgjørelsen må få følger også i Norge.– Alternativet er å innføre aktivitetskrav til begge. Da risikerer en at ingen av foreldrene tar ut permisjonen. Da glemmer man at permisjonen er til for barnet, mener Bru. (©NTB)