<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Ta en stresstest av økonomien

I usikre tider er det viktig at folk bruker penger. Men sørg for å ha en robust økonomi til slike tider, påminner forbrukerøkonom i DNB, SIlje Sandmæl.

  Publisert 29. okt. 2015 kl. 15.01
  Oppdatert 29. okt. 2015 klokken 15.06
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 244 ord
  Silje Sandmæl - Foto: DNB

  Vi bruker mindre penger viser nye tall for detaljhandelen. Noe av grunnen til at husholdninger holder litt tilbake på forbruket, kan være økt arbeidsledighet.- Jeg forstår godt at folk blir bekymret, for selv om man ikke rammes direkte av arbeidsledigheten, leser man om det i media, samt kanskje hører om folk rundt seg som mister jobben, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.- For norsk økonomi er det viktig at folk bruker penger, særlig i usikre tider. For stenger vi igjen pengekrana kan arbeidsledigheten spre seg som ild i tørt gress. Sørg derfor å ha en robust nok økonomi til å møte usikre tider. Det er viktig både for egen og norsk økonomi, understreker Sandmæl, som kommer med følgende råd:Slik får du en sunn økonomi- Lag et budsjett slik at du slipper å gjøre store omrokkeringer i økonomien din når usikkerheten rår. - I følge undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB er nordmenn dårligst i Europa på å sette opp et budsjett. Kun én av fire nordmenn har en oversikt over pengebruken sin, mens hele syv av ti Europeere har kontroll. - Med budsjett får du prioritert pengene dine i riktig rekkefølge. Penger til overs bør brukes til å nedbetale gjeld til et komfortabelt nivå, og til å bygge opp en buffer slik at du er bedre rustet hvis inntekten går ned eller noe annet uforutsett skjer. - Opprett også en månedlig spareavtale til tiden vi med sikkerhet vet at inntekten reduseres, nemlig pensjonstilværelsen.