<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nå er kålrot blitt trend-mat

Den er kortreist og rimelig. Den smaker godt, kan brukes i utallige retter, og er full av C-vitaminer. Kanskje ikke så rart at kålroten blitt trendmat?

Publisert 22. feb. 2016 kl. 13.18
Oppdatert 22. feb. 2016 klokken 13.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 415 ord

Etter flere år med økning i salget av kålrot tok det helt av fra 2013 – 2014. Da økte salget med hele 12 %, og i gjennomsnitt spiste vi 2,66 kg. pr hode.- Flere og flere får øynene opp for dette tradisjonsrike og anvendbare produktet, slår Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt fast.Den er dyrket i Norge, den er rimelig og den er tilgjengelig hele året. Det er bare i Norden og Skottland vi dyrker og spiser kålrot. Lengere sør i Europa er den ukjent. Kålroten, eller kålrabien som den også kalles høstes i perioden fra juni til november, men den kan lagres fram til neste sommer.- Det spesielle er at den holder god kvalitet også gjennom en slik lang lagringsperiode. Vi kan derfor holde markedet med kålrot hele året, forteller Simon Helge Dahl fra Gjerpen Grønt.En super sesong for kålrot- Vi fikk en sen med god sesong med jevn temperatur og fuktighetsforhold forteller Dahl.- Dette gir oss gir et smakfullt produkt, som er godt egnet for eksempel som  snack med dipp. Noen kålrotstaver i matpakken er også en god ide – rimeligere og bedre tilskudd av vitamin C får du ikke.Kålrot tåler godt vinterlagning, og den blir tatt godt hånd om. Kålrot lagres i ca. 0 grader, og vaskes, pusses og det meste plastfilmes rett før den sendes til butikk. Plastfilmingen hindrer uttørking og gjør at produktet holder seg godt helt til den kommer hjem til deg, og vi slipper å kaste myke og udelikate produkter. Den kålroten vi finner i butikkene nå er fortsatt sprø, saftig og søt. Dette er takket være bedre metoder for oppbevaring og pakking. Vi kommer til å være selvforsynt med norske produkter helt frem til vi igjen kan begynne å høste enkelte steder i juni måned.Så enkelt baker du rotgrønnsakerDet skjer noe magisk når rotgrønnsaker bakes i ovnen – sødmen kommer frem og smaken blir nydelig. Å bake grønnsaker er enkelt. Rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, persillerot, sellerirot og løk egner seg godt. Skjær grønnsakene i staver eller omtrent like store biter og vend dem i litt olje, gjerne tilsatt noen friske urter. Dersom du vil sette en ekstra spiss på retten kan du ha i litt sitronsaft og en liten skje honning for ekstra smak.Sett formen i ovnen på ca. 180 grader i ca. 20 – 30 minutter eller til de er møre og delikat gylne.Ovnsbakte grønnsaker smaker godt både til fisk, fugl og annet kjøtt, eller de kan nytes alene med et dryss parmesan over.