<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordmenn gode på gjenbruk av klær

Sju av ti nordmenn sier de gir videre klær de ikke bruker selv. Gjenbrukstrenden er fremdeles på vei opp i Norge, men Fretex mener vi kan bli enda bedre.

Publisert 15. mars 2016 kl. 06.15
Oppdatert 15. mars 2016 klokken 06.17
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 511 ord
Fretex - Foto - Scanxpix

I en ny undersøkelse har Elfa, produsent av oppbevaringsløsninger, blant annet sett på nordiske klesvaner. Når 70 prosent av oss gir gamle og ubrukte klær nytt liv er vi nest best i Norden etter danskene, der 76 prosent gjør det samme. I Sverige og Finland sender henholdsvis 65 og 52 prosent klær til gjenbruk. At gjenbruk fenger, kan Fretex bekrefte:– Fra 2013 til 2014 hadde vi en kraftig økning i antall kilo innsendt tøy. I fjor kom det flere aktører på markedet, og ikke minst var det store organiserte innsamlinger av klær og sko til flyktninger, så vi kunne ventet at vi fikk inn mindre av den grunn. Men vi hadde faktisk en økning også fra 2014 til 2015, sier konsernsjef og daglig leder Trond Ivar Vestre i Fretex Norge AS til NTB.Kaster mye ennåVestre er fornøyd med utviklingen, men minner om at vi fremdeles kaster 6-8 kilo klær og sko i snitt i året:– Vi jobber med løsninger for å få redusert det med minst 50 prosent.Ifølge Elfas «Storage Report», en årlig undersøkelse gjennomført blant nærmere 4.000 nordmenn, svensker, dansker og finner, svarer 15 prosent nordmenn at de kaster klær. I Danmark svarer 12 prosent det samme, mens 19 og 21 prosent i Sverige og Finland sier de hiver ubrukt og slitt tøy.– Mange vil vel, men kaster fremdeles mye fordi de tror det ikke er bra nok for salg og gjenbruk. Der har vi en jobb å gjøre, sier Vestre i Fretex.– Men er det ikke slik at vi bare skal levere inn hele klær, uten hull, og kaste sko, undertøy, strømpebukser og sokker?– Mange tror det. Vi ønsker at folk leverer inn alt, så kan vi ta vurderingen om det går til gjenbruk eller gjenvinning. Mye kan bli ny tråd og nye produkter som filleryer eller vaskefiller. Vi er bare i starten av å finne ut alle gjenbruksområder, sier Vestre.VokserTirsdag legger nettstedet FINN.no fram tall for blant annet salg og kjøp av brukte klær og sko. Klær, kosmetikk og accessoirer er den kategorien som vokser mest målt i antall annonser, med over 680.000 annonser i fjor. Damesko er den mest populære salgsvaren.– Vi syns det er veldig gøy at så mange har fått øynene opp for å kjøpe og selge brukt, sier PR-og informasjonsansvarlig, Kristine Eia Kirkholm, i FINN.noHun tror det er mer enn klimasamvittighet som gjør at folk bruker nettjenester for gjenbruk:– Det er lett å søke seg fram til ting man er på jakt etter. Samtidig slipper man å lete seg gjennom mye man ikke er interessert i, det er bare å se på bildene og bla seg videre. I tillegg kan man gjøre det når man har tid, enten i sofaen med PC-en eller på bussen med mobilen.Finn ser også at flere legger ut klær og sko gratis, noe som kan tyde på at nordmenn har oppdaget at dette er en effektiv måte å rydde på.– Man trenger ikke engang å forlate huset for å gi det bort, de som er interessert kommer hjem til deg for å hente det de er på jakt etter.