<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Proteinpulver kan lagre seg som fett i kroppen

Nordmenn er storforbrukere av proteinpulver, men ekspertene mener det er bortkastede penger og at det kan være direkte usunt.

Publisert 13. mai 2016 kl. 08.41
Oppdatert 13. mai 2016 klokken 09.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 274 ord

En 2016-undersøkelse utført av NORSTAT for Forbrukerrådet, viser at 1 av 4 gutter i alderen 16-18 år tar proteintilskudd, skriver VG. De fleste bruker proteinpulver med en intensjon om å bygge muskler. Men trenger vi proteiner i pulverform i det hele tatt? Nei, mener Therese Fostervold Mathiesen, ernæringsfysiolog ved Norges idrettshøgskole. Hun presiserer at de fleste får i seg nok proteiner gjennom et vanlig kosthold.- I utgangspunktet er det ingen som trenger proteinpulver, men det kan selvsagt føles lettvint og praktisk i ulike situasjoner. Det er ikke alle som har tid til for eksempel å steke kyllingbryst når de kommer hjem fra trening, og da kan det være fordelaktig bare å ta en shake. Til tross for at mange tror det, så har ikke proteinpulver noen magisk effekt. Mange hevder at for mye protein kan skade nyrene. Det skriver Norsk opplysningskontor for helsekost. Dette kan riktignok anses som en myte - og gjelder bare i helt spesielle tilfeller, mener ernæringsfysiologen. - Derfor er det absolutt ikke farlig å få i seg for mye protein - men det er bare unødvendig fordi det kommer til et punkt der kroppen ikke nyttiggjør seg av det, sier Fostervold Mathiesen.Forbrukerrådet går så langt til å kalle proteinpulver "bortkastede penger".- Er proteinpulver veien å gå til en fin og veltrent kropp? For de fleste er dette helt unødvendig. Et normalt kosthold gir deg mer enn nok av de proteinene du trenger, også for å bygge muskler. Får du i deg for mye proteiner er det en risiko for at dette blir direkte usunt, og at det lagrer seg som fett dersom du får et energioverskudd, advarer Gunstein Instefjord, fagdirektør mat og handel i Forbrukerrådet.