<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik forlenger du vinens holdbarhet

Publisert 10. aug. 2017
Oppdatert 10. aug. 2017
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 1 ord
+ mer
lead

Det er ekstremt individuelt hvor lenge en åpnet flaske holder seg. Det avhenger blant annet av hvor mye det er igjen i flasken, alkoholprosenten, druesorten og vinens alder, skriver avisen.dk.- Hvitviner og roséer kan man sette en propp i også holder de seg i tre til fem dager i kjøleskapet. Rødvin kan holde seg i tre dager hvis flasken settes et mørkt og kjølig sted. Gjerne i kjøleskapet, sier sjefredaktør i VinAvisen, Mariette Tiedemann.Musserende vin vil som regel fint kunne klare en til to dager i kjøleskapet. Portvin og andre sterkere viner kan tåle en måned med kork eller propp i kjøleskapet, eller på et mørkt og kjølig sted, forklarer Tidemann.Blir til eddikDet er særlig en faktor som kompromitterer vinens smak - oksygen.- En vin mugner ikke, den blir til eddik. Derfor er det aller viktigste at åpne flasker blir forseglet, sier Thomas Rydberg i DinVinGuide.Uåpnede flasker kan som regel holde minst et års tid, men man bør absolutt ikke oppbevare dem på kjøkkenet imens, understreker vinekspert Frederik Kreutzer. Man skal heller ikke la flaskene stå i kjøleskapet for lenge, mener han, da vinen kan bli ødelagt av ristingen til kjøleskapets kompressor.- Vil man lagre vin i en alminnelig bolig uten vinkjeller eller vinkjøleskap, bør man oppbevare flaskene der hvor det er mørkt og mest stabil temperatur. Det kan for eksempel være under sengen, i et skap eller under trappen, forklarer Kreutzer.Skulle rødvinen like vel ha blitt for bitter, trenger man ikke skylle den ut. Man kan bruke den i matlaging.