<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hvordan få folk til å like deg

Publisert 29. sep. 2017 kl. 10.56
Oppdatert 30. sep. 2017 klokken 10.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 460 ord

Det kan være flere grunner til at mennesker liker hverandre. Forskere har brukt flere år på å finne ut hva som gjør at vi liker en person. Business Insider har listet opp 16 av funnene til hvorfor vi liker hverandre. 

 1. Kopier personen. Strategien «mirroring» betyr at du skal forsøke å etterligne den andre personens atferd, som for eksempel kroppsspråk og ansiktsuttrykk.
 2. Tilbring tid rundt personen. Ifølge «mere-exposure effect», liker man mennesker man er kjent med.
 3. Gi komplimenter. Mennesker vil assosiere adjektivene du bruker for å beskrive andre mennesker med personligheten din.
 4. Vis positive følelser. Mennesker rundt deg blir påvirket av ditt humør. Hvis du vil at andre skal være glade når de er rundt deg, kommuniser positive følelser.
 5. Vær varm og kompetent. Vær varm, det vil si, vær en person som er vennlig og ikke er opptatt av å konkurrere med andre. Og en kompetent person, med for eksempel en høy utdannelse, er lettere å respektere, mener psykologer ved Princeton University. Harvard-psykolog Amy Cuddy sier at det er viktig å vise varme først, og deretter kompetanse.
 6. Vis at du kan gjøre feil. Andre mennesker vil like deg bedre etter du har gjort en feil – men kun hvis du er en kompetent person.
 7. Fremhev felles verdier. Den klassiske studien til Theodore Newcomb viser at man liker mennesker som er lik en selv.
 8. Berøre forsiktig. Vær forsiktig borti den andre personen så vedkommende så vidt merker det. Som for eksempel å legge en hånd på ryggen eller forsiktig være nær armen.
 9. Smil. Dette kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men flere studier viser at mennesker som smiler er bedre likt enn de som ikke smiler.
 10. Se personen slik vedkommende selv ønsker å bli oppfattet. En rekke studier viser at personer med et positivt selvbilde foretrekker mennesker som ser opp til dem, mens de med dårligere selvbilde foretrekker kritikk. Andre studier har også vist at dette er fordi at man da føler seg forstått.
 11. Fortell en hemmelighet. Flere studenter ble i en studie stilt ulike typer spørsmål. De som stilte mer personlige spørsmål følte at de sto hverandre nærmere enn de som stilte spørsmål av typen «small talk».
 12. Vis at du klarer å holde på hemmelighetene også. Troverdighet og tillit blir satt stor pris på, ifølge studier.
 13. Vis litt humor. Forskere ved DePaul University and Illinois State University fant at bruk av humor når mennesker blir kjent kan få den andre personen til å like deg mer.
 14. La de snakke om seg selv. Harvard-forskere har kommet frem til at den delen av hjernen som assosieres med motivasjon og belønning var veldig aktiv når personer snakket om seg selv.
 15. Vær litt sårbar. Jim Taylor ved San Fransisco hevder at emosjonell åpenhet kan forklarer hvorfor noen kommer bedre overens enn andre.
 16. Oppfør deg som om du liker dem. Når vi tror at noen liker oss, liker vi også dem.