Å spise sitroner og appelsiner når du er forkjølet eller vil unngå å bli det, har i beste fall en liten effekt, forteller professor Susanne Gjedsted Bügel fra Københavns Universitet, ifølge forskning.no- Det gir ingen mening å spise store mengder C-vitamin for å forhindre forkjølelse. C-vitamin er vannløselig, så hvis vi spiser store mengder, skylles det bare ut igjen. Det er en gammel skrøne, forteller Bügel, som er en av Danmarks ledende vitaminforskere.C-vitamin er et såkalt koenzym. Det vil si at det ikke gjør noe i seg selv, men i stedet aktiverer og hjelper andre enzymer. Blant annet stimulerer vitaminet produksjonen av proteinet kollagen.I 2013 samlet forskere inn data fra 29 tidligere studier, og det viste seg at maratonløpere, skiløpere og soldater som tok C-vitamintilskudd hadde færre tilfeller av forkjølelse enn resten av befolkningen.Forskerne mener vitamintilskudd har liten effekt for folk flest, men at det kan være nyttig for idrettsutøvere.Bügel forteller ifølge forskning.no at den samme studien antyder at tilskudd kan gjøre sykdomstiden marginalt kortere.Det kan være fordi noen celler i immunforsvaret trenger C-vitamin for å fungere skikkelig, ifølge videnskab.dk.