<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kan du få i deg for mye koffein?

Det er fullt mulig å få i seg for mye koffein. Og dette er tegnene.

    Publisert 20. nov. 2018 kl. 14.35
    Oppdatert 20. nov. 2018 klokken 14.37
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 239 ord

    - Det er absolutt mulig å få i seg for mye koffein i løpet av en dag. Dette kan spesielt gjelde barn og voksne som slutter å røyke, forteller Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, til KK.Berit Norstrand, spesialist i klinisk farmakologi og avhengighetsmedisin, forteller til nettstedet at noen burde være mer oppmerksomme på koffeininntaket sitt enn andre.- Hvor mye koffein du tåler varierer og avhenger av kroppsstørrelse, leverens evne til å bryte ned koffein og eventuelle helseplager og medisiner. Sliter du med søvn, så bør du begrense koffeininntaket, forteller hun og legger til at røykere har også mer av det enzymet (Cyp1A2) i leveren som bryter ned koffein, og skiller derfor ut koffeinet raskere enn ikke-røykere. Nordstrand forteller videre at hos pasienter med angst, hjertearrytmier og syreplager (dyspepsi) kan koffein forverre plagene. I tillegg kan koffein svekke effekten av beroligende legemidler.Men når har du fått i deg for mye? - Blant annet hjertebank, uregelmessig hjerterytme, hodepine, rastløshet, irritabilitet, nervøsitet, forstyrret søvn og urolig mage kan være måter kroppen sier ifra på at det nå er for mye koffein, forteller Svendsen og får støtte fra Norstrand:- Koffein har sentralstimulerende egenskaper. Koffein gir derfor gjerne økt velvære, bedre humør og konsentrasjon, økt våkenhet og en følelse av mer energi. Koffein øker også den fysiske utholdenhetsevnen, og derfor er koffein i høye doser klassifisert som doping. Men for mye kan gi ubehag i flere former som blant annet angst, irritabilitet, søvnforstyrrelser, hodepine, kvalme og svimmelhet.