<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norwegian kansellerer Boeing-avtale

Norwegian og Boeing er i dialog, men denne har hittil ikke ledet til noen avtale.

  Publisert 29. juni 2020 kl. 23.10
  Oppdatert 30. juni 2020 klokken 00.04
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 287 ord
  TYR TIL RETTSLIG SKRITT: Norwegian og konsernsjef Jacob Schram. Foto: Iván Kverme

  Norwegian vil terminere kjøpsavtalen for fem Boeing 787-fly og 92 Boeing 737 MAX-fly samt GoldCare-serviceavtalene knyttet til 787- og MAX-flyene, opplyser flyselskapet sent mandag.

  Selskapet har sendt varsel til Boeing om termineringen. De aktuelle flyene er de gjenværende i Norwegians Boeing-bestilling.

  Krever kompensasjon

  I tillegg har Norwegian fremmet krav om tilbakebetaling av alle forhåndsbetalinger knyttet til flyene samt fremmet krav om kompensasjon for tapene selskapet har hatt knyttet til problemene med 737 MAX og motorproblemene med 787.

  Selskapet oppgir imidlertid ikke noen størrelse på kravene.

  På bakken i over et år

  Norwegians 737 MAX-fly har stått parkert siden modellen ble tatt ut av drift i mars i fjor. Selskapet påpeker at dette også har påvirket dets drift og forårsaket betydelige tap.

  Videre peker Norwegian på langvarige utfordringer med sine Rolls-Royce Trent 1000-drevne 787-fly, som har gått ut over selskapets pålitelighet og ført til tidlig og uplanlagt vedlikehold, som igjen har gått ut over selskapets drift og gitt ytterligere tap.

  I børsmeldingen mandag kveld opplyser Norwegian at selskapet er i dialog med Boeing, men at denne dialogen så langt ikke har ført til noen avtale med det selskapet anser som rimelig kompensasjon.

  Norwegian avholder ordinær generalforsamling tirsdag klokken 10.00. Der vil ledelsen komme med en oppdatering om selskapets situasjon.

  Godkjenning av årsregnskap og årsberetning for 2019 og valg av nye styremedlemmer er blant de andre punktene på agendaen.

  Norwegian ned, Boeing opp

  Mandag endte Norwegian-aksjen ned 3,7 prosent til 2,65 kroner på Oslo Børs, en sluttkurs som gir selskapet en markedsverdi på 8,66 milliarder kroner.

  Boeing steg derimot 14,4 prosent til 194,49 dollar på New York-børsen, men er ned noen prosent igjen i etterhandelen. USAs luftfartstilsyn har gitt klarsignal til å begynne med testflyvninger for MAX-flyene.