<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå sjangler Norwegian som Hovmesteren

Norwegians aksjonærer går like helhjertet inn i det som Hovmesteren, men nå har de også begynt å sjangle.

Publisert 29. des. 2020 kl. 17.52
Oppdatert 31. des. 2020 klokken 16.30
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 739 ord
Aksjonærene sender NAS-kursen skyhøyt til værs, men like brått sendes den ned. Foto: BLOOMBERG

Nordmenns børsaktivitet tyder på at de er langt unna hvileposisjonen når de nå ferierer i den norske fjellheimen. Og spesielt ikke Norwegian-aksjonærene, der traderne overhodet ikke har tatt ferie.

Første handelsdag etter jul ble det omsatt Norwegian-aksjer for hele 470 millioner kroner. 

Tirsdag ble aksjen omsatt for 885 millioner kroner, og aksjekursen steg først fra 92 til 110 kroner i løpet av åpningstimen på Oslo Børs. 

Deretter falt aksjekursen gjennom dagen til kurs 80,56 kroner, før den fikk en ny ferd opp mot 96 kroner den siste handelstimen. 

Nordnet har over 62.000 kunder investert i det skadeskutte flyselskapet, og samlet eier de mer enn 14 prosent av aksjekapitalen i Norwegain. Mandag sto Nordnet-kundene for mer enn 53 prosent av omsetningen i NAS. 

Nordnets kunder i Norge eier aksjene privat, mens de nordiske aksjonærene står bak Nordnets samlede klientkonto og det er disse som er på andreplass med knappe 8 prosent av aksjene.

– Dette er noe vi er blitt vant med, konstaterer investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet, og legger til:

– Aksjen har også steget 140 prosent den siste måneden, selv om vi, og flere med oss, har advart mot at selskapet skal gjennom en omfattende refinansieringsplan.

– Er folk gale?

– Nei. Trader du aksjen og vet hva du gjør, er jo selskaper som Norwegian en gavepakke, da det er høyt volum, høye svingninger og stor sensitivitet for nyheter, sier Johannesen i Nordnet, og fortsetter:

– Men selv om aksjen stiger, betyr det ikke at de fundamentale forholdene understøtter kursutviklingen.

VIL HANDEL I NAS: Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet. Foto: Ivan Kverme

Svenske på topp

Før jul slo Oslo Børs fast at handelsvolumet og antall transaksjoner har gjort NAS til tidenes tradingaksje. Aksjonærlisten tyder på at det ikke bare er nordmenn som trekkes av likviditeten i aksjen og de store kurssvingningene.

Basert på den ferskeste aksjonæroversikten i Norwegian, som er tre dager gammel, har den svenske nettmegleren Avanzas kunder samlet opp totalt 14,6 prosent av alle aksjene i Norwegian.

– Norwegian er den definitivt mest populære utenlandske aksjen blant våre kunder. I forrige uke hadde Avanza 20 prosent av handelen på Oslo Børs, og omkring 35 prosent av alle omsetning i Norwegian-aksjen, sier talsperson Nicklas Andersson i Avanza.

Norwegians aksjonærer

1 Avanza Bank* 14,6%
2 Nordnet Bank* 8,0%
3 Saxo Bank* 6,0%
4 Swedbank 4,1%
5 DP Aircraft Ireland 3,9%
6 Clearstream Banking* 3,7%
7 Danske Bank 3,4%
8 DNB Markets, aksjehandel 2,8%
9 Nordea Bank 2,8%
10 Goldman Sachs 2,2%

* utenlandske nettmeglere

Avanzas kunder har omsatt Norwegian-aksjen for 1,5 milliarder kroner i desember.

Aksjekursen er av alle dømt nord og ned, men fortsatt prises selskapets egenkapital til godt over 3,7 milliarder kroner.

– Jeg er heldigvis ikke bekymret for våre kunder, det er ikke slik at de har satset hus og hjem. Snittinvesteringen er på 2.700 kroner, og medianinvestoren har kun kjøpt Norwegian-aksjen for 900 kroner, sier Andersson, og legger til:

– Jeg tror det er en blanding av investorer som tror på en potensiell høy kursutvikling med coronavaksine og refinansiering, noen investorer tror virkelig på Norwegians businessmodell og en tredje gruppe tiltrekkes av volatiliteten og likviditeten i aksjen.

Utfordres av Kahoot

Hos DNB Markets merkes det en enorm interesse fra aksjeinvestorene. Handelsvolumet i DNBs nett- og mobilmegler var på nye toppnivåer mandag, og tirsdag bare fortsatte det.

– Det virker som om den generelle børsoppgangen trekker folk inn på børsen, samme hvor de feirer julen. Om folk er på hytta, vil de likevel kjøpe og trade aksjer, og volumet og aktiviteten er nå like høyt som den var i mars, sier Bård Kittelsrud, sjef for DNB Markets' nettmegler.

Totalt handlet DNBs selvgående aksjeinvestorer aksjer for 1 milliard kroner gjennom mandagen.

– Den mest populære aksjen i romjulen er Kahoot når vi ser på det totale investeringsvolumet i kroner, sier Kittelsrud.

Og til tross for alle advarsler konstaterer han at:

– Norwegian trekker et vanvittig høyt antall transaksjoner, men denne aksjen trades. Her ser vi at nettobeløpet kun er på 1 eller 2 millioner kroner etter endt børsdag.

Ifølge ham er det flere Norwegian-aksjonærer som ikke har fått med seg at de ble nullet, da de med færre enn 100 aksjer nå er strøket fra aksjonærlistene. Hos DNB Markets har de mottatt telefoner aksjonærer som leter etter Norwegain-aksjene sine.