<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SAS har brent 7,9 mrd. på halvt år

I perioden august til januar har flyselskapet SAS tapt 7.885 millioner svenske kroner på driften. 

Publisert 25. feb. 2021 kl. 08.02
Oppdatert 25. feb. 2021 klokken 08.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 393 ord
GÅR AV: Rickard Gustafson ble SAS-sjef i 2011, men har meddelt at han vil forlate SAS i løpet av året. Foto: NTB Scanpix

SAS brenner ikke overraskende penger, men tallene øker kraftig i negativ forstand. Mens rapporten for august til oktober inneholdt et tap på knappe 3 milliarder, ender første kvartals kontantstrøm på negative 4,9 milliarder svenske kroner.

Flyselskapet rapporterer selv nøkkeltall fra driften og et av disse; «kontantstrømmen fra den løpende driften», er et av de mest fremhevede resultatene i kvartalsrapporten. 

Det ser ikke pent ut med -2.948 millioner svenske kroner i forrige kvartalsrapport og -4.937 millioner svenske kroner i dagens rapport. 

SAS rapporterer i dag regnskapene for sitt første kvartal i det avvikende regnskapsåret, det vil si for månedene november, desember og januar, mens Norwegian i morgen vil rapportere for sitt fjerde kvartal i 2020. Heller ikke de tallene kommer til å se spesielt pene ut.

For SAS' vedkommende er det snakk om 5,3 millioner færre passasjerer i det rapporterte kvartalet, sammenlignet med tilsvarende periode et år tidligere, og et trafikktall som er hele 0,9 millioner passasjerer lavere enn i foregående periode.

Enorme tap

EBIT-marginen er et annet nøkkeltall SAS liker å vise frem – i normale tider. Nå er det på minus 95,1 prosent. 

Inntektene rapporteres å kun være på 24 prosent av det de var i tilsvarende periode året før, mens passasjertallet er svekket med 84 prosent. Dette gjelder da for trafikken i julen, da SAS i forkant var offensivt ute og satte opp flere flyavganger enn flere av sine konkurrenter.

– Pandemien fortsetter å påvirke hele flybransjen kraftig, sier Rickard Gustafson i åpningen av sin kommentar i børsmeldingen.  

Gustafson, som har varslet sin avgang innen 1. juli i år, fortsetter blant annet med å si at økt smittespredning har ført til økte reiserestriksjoner, som igjen har ført til at lavere etterspørsel i kvartalet og «bremset gjenopphentingen for reisebransjen som helhet». 

SAS-ledelsen konstaterer at det nå er hardere reiserestriksjoner enn det var under våren 2020. 

SAS

(Mill. SEK) 1. kv./21 1. kv./20
Driftsinntekter 2.282 9.707
Driftsresultat (EBIT)  -2.171 −767
Resultat før skatt -1.936 -1.087

SAS

  • Skandinavisk flyselskap som tilbyr reiser til flere regionale og internasjonale destinasjoner. 
  • Deres målgruppe er hyppige arbeidsreisende og fritidsreisende. 
  • Passasjertrafikk mellom de skandinaviske landene står for omtrent en tredjedel av den totale omsetningen. 
  • SAS har partnerskap med flere internasjonale flyselskap. 
  • Har hovedkontor i Solna, Sverige og adm. direktør er Rickard Gustafson.