<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA vil nekte SEB å være finansiell rådgiver for SAS

Det amerikanske justisdepartementet mener det er for tette bånd mellom SEBs styreleder og SAS.

  Publisert 30. aug. 2022 kl. 11.43
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 266 ord
  REAGERER: Dommeren i SAS' Chapter 11-sak skal i dag ta stilling til om SEB kan fortsette som investeringsbank for flyselskapet. Bloomberg

  The U.S. Trustee Program, som er en del av det amerikanske justisdepartementet, vil nekte Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) å være en av SAS sine investeringsbanker. Det skriver E24.

  Tirsdag ettermiddag skal dommeren i SAS' Chapter 11-sak ta stilling til om de kan fortsette som investeringsbank for flyselskapet.

  De mener styreleder i SEB, Marcus Wallenberg, har en egeninteresse i SAS på grunn av familien hans sin eierandel i flyselskapet.

  FOR TETTE BÅND: Marcus Wallenberg er styreleder i SEB. Bloomberg

  Wallenbergs bestefar var med å etablere SAS tilbake i 1946, og Wallenbergstiftelsen eier i dag 3,42 prosent av flyselskapet. Det gjør dem til den tredje største aksjonæren i flyselskapet, etter den svenske og danske staten som eier 21,8 prosent hver.

  – Sammenlignet med Wallenbergstiftelsens forvaltningskapital på 258 milliarder svenske kroner ved utgangen av 2021, utgjør Wallenbergstiftelsens eierandel i SAS mindre enn 0,1 % av stiftelsens forvaltningskapital, argumenterer Carlo Lugani, sjef for SEBs gjeldskapitalmarkeder, ifølge E24.

  The U.S. Trustee Program viser til konkursloven som fastslår at debitoren ikke kan ansette personer som har en materiell interesse i selskapet. Det mener de SEB-styrelederen har.

  De mener også at det er problematisk at SEB har vært ansatt som finansiell rådgiver for SAS de siste ni årene, at de mottar gebyrer fra SAS gjennom selskapets kontant-styringssystem og at SEB har vært långivere til selskapet.

  De reagerer også at et styremedlem i SAS fungerer som seniorrådgiver for Wallenbergstiftelsen. Oscar Stege Unger, som er tilknyttet Wallenbergstiftelsen, fungerer som styremedlem i SAS. I tillegg er Jacob Wallenberg, fetteren til Marcus Wallenberg, medlem av SAS' valgkomité. 

  Lugani understreker at ingen i SEB sitter i SAS sitt styre eller er på annen måte i posisjon til å kontrollere beslutninger.