<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har identifisert to oppkjøpskandidater

IAG vil konsolidere europeisk luftfart, og kan prøve seg på TAP Air Portugal og easyjet. Sistnevnte stiger kraftig på London-børsen.

  Publisert 31. okt. 2022 kl. 14.25
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 363 ord
  VIL KONSOLIDERE: IAG, ledet av Luis Gallego. Foto: Bloomberg

  British Airways-eier International Consolidated Airlines Group (IAG) har fornyet planer om å konsolidere europeisk luftfartsindustri, og kan prøve seg på easyJet og statseide TAP Air Portugal, melder The Times.

  – Vi er en plattform for konsolidering. Vi vil bare gjøre det som gir mening, men vi ser muligheter som kan gjøre oss sterkere, sa IAG-sjef Luis Gallego til samme avis i forrige uke etter at selskapet la frem et resultat før skatt på én milliard euro i tredje kvartal. 

  OPPKJØPSKANDIDAT: TAP Air Portugal. Foto: NTB

  I samme periode i fjor tapte IAG over 700 millioner euro, mens inntektene nesten tredoblet seg til drøyt 7,3 milliarder euro.

  For to uker siden guidet easyJet et resultat før skatt på minus 170-190 millioner pund, mot et minusresultat på over 1,1 milliarder pund i tredje kvartal 2021.

  – Gir perfekt mening

  The Times skrev i forrige måned at Haji-Ioannou-familiens blokkerende eierandel i easyJet ble fjernet etter at den falt fra 16 til 15 prosent i en milliardemisjon i september.

  TAR AV: easyJet. Foto: Bloomberg

  – Oppslag om at easyJet kan være et oppkjøpsmål for IAG gir perfekt mening, sier investeringsdirektør Russ Mould i AJ Bell til avisen. 

  – Pandemien har skapt bekymringer rundt fremtiden for forretningsreiser, der selskaper innser at de ikke trenger å avholde så mange møter på ulike steder. Det er mye lettere, billigere og mer miljøvennlig å ta samtaler over Teams eller Zoom enn å ta et fly. Selskaper som IAG trenger å tenke nytt om inntektskilder, siden de kan finne ut at forretningsreisingen ikke matcher nivåene før pandemien, legger han til.

  Lufthansa snuser også

  Nettstedet AviationSource meldte i september at den portugisiske regjeringen planlegger å selge TAP Air Portugal i løpet av første halvår 2023, etter å pøst inn rundt 3 milliarder euro i krisestøtte i årene 2020-22. Sist uke ble det kjent at også Lufthansa snuser på selskapet.

  I tillegg til British Airways eier IAG irske Aer Lingus og den spanske trioen Iberia, Level og Vueling.

  IAG letter nesten 5 prosent på London-børsen mandag ettermiddag, mens easyJet stiger 7 prosent.