<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter kraftig sprekk – har ikke sett maken siden dotcom-boblen

Ipek Ozkardeskaya i Swissquote mener stadig flere investorer nå holder pusten.

Publisert 15. feb. 2021 kl. 10.22
Oppdatert 15. feb. 2021 klokken 10.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 387 ord
GIR FULL GASS: USAs sentralbanksjef Jerome Powell og finansminister Janet Yellen. Foto: Bloomberg

Tall lagt frem tidligere mandag viste at Japans økonomi steg 12,7 prosent på årsbasis i fjerde kvartal, noe som var langt over konsensus på 9,5 prosent.

Investorene reagerte med å sende Nikkei-indeksen over 30.000 for første gang på over 30 år.

Dette skjer i kjølvannet av nye rekorder på USA-børsene fredag – trigget av forventninger om snarlig vedtak av en ny coronakrisepakke.

– Ingen grenser for pengebruken

Federal Reserve-sjef Jerome Powell gjentok sist uke sin ultraforsiktige holdning, og la vekt på behovet for støtte fra mer enn bare pengepolitikken.

«Finansminister Janet Yellen ventet ikke lenge på å ta opp stafettpinnen. Hun ba i forrige uke finansministrene i G7 om å gå for store, finanspolitiske stimulanser – som om de ikke hadde lagt nok penger på bordet allerede. Når regjeringer utsteder obligasjoner og sentralbanker kjøper disse massivt, er det åpenbart ingen grenser for pengebruken», skriver senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote i en oppdatering mandag.

Bratteste rentekurve på fem år

Så lenge markedet klarer å absorbere gjelden, hevder analytikeren at ingenting kan stoppe økt offentlig forbruk – utenom inflasjon.

Hun ber leserne merke seg to motstridende bevegelser som nå oppstår samtidig.

«Den korte enden av USAs rentekurve er fortsatt under skikkelig nedsidepress fordi det ikke finnes en umiddelbar inflasjonstrussel, mens den lange enden stiger på forventninger om at vi fortsatt vil se et skikkelig oppsving i overskuelig fremtid», heter det videre. 

2-årsrenter på rekordlave nivåer, en «10-åring» over 1,20 prosent og 30-årsrenter på 2-tallet for første gang gir ifølge Ozkardeskaya den bratteste, amerikanske rentekurven på over fem år.

– En stor «spis hva du vil»-buffé

Analytikeren tegner bildet av et stadig svært gunstig marked for risikosøkende investorer.

«Kombinert med utsikter til at ting bare kan bli bedre fra hvor vi er, støtter hele oppsettet opp om at rekordkjøret for risikoaktiva vil fortsette, inklusive aksjer i alle størrelser, høyrisikoobligasjoner og alternative investeringer. Den finansielle markedsplassen ser ikke ut som annet enn en stor «spis hva du vil»-buffé – så får vi se hva som skjer når inflasjonen slår inn», skriver Ozkardeskaya.

Hun mener et økende antall investorer nå holder pusten før en eventuell korreksjon.

«Dette kan føre til en kraftfull sprekk for det som ser ut som en aksjeboble, ettersom det fundamentale bekrefter at dekoblingen av aksjekurser og realiteter ikke har vært så stor siden dotcom-boblen i 2000», fortsetter Swissquote-analytikeren.