Flere økonomer spår at Norges Bank vil sette opp styringsrenten i år. Swedbank tror den første kommer i september og Nordea tror det også kommer en til i desember.
Sjefen i Eiendom Norge ber Norges Bank om å sette opp renten i juni, for å kjøle ned boligmarkedet, noe Trygve Hegnar mente var det dummeste han hadde hørt på lenge.
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen håper Norges Bank ikke kommer med noen renteheving i år.
- Jeg håper den ikke kommer. Det er stor fare nå for at man gjør noe galt i sentralbanken. Det vil ikke hjelpe boligmarkedet på noen måte å heve renta en til to ganger. Det blir minimale svingninger i boliglån av den grunn. Det kan ha en kraftig effekt på en allerede sterk appresiering av krone. Krona er fem prosent sterkere nå enn den var i gjennomsnitt i fjor. Og vi er bare i første kvartal, sier Andreassen og legger til at det er overveiende sannsynlig at vi kan få en krone langt ned på 9-tallet mot euro hvis Norges Bank skulle gjøre noe uvørent nå.
Ny Nav-søker hvert 44. sekund
– Hva om sentralbanksjef Øystein Olsen, på rentemøtet 18. mars, kan signalisere at den første hevingen fremskyndes?
– Det vil i så fall være en stor tabbe, sier Andreassen og mener Olsen skal gi blaffen i inflasjonen og erkjenne at det er alt for mange folk som er ledige.
– I dag var det på nyhetene at vi har 70.000 flere arbeidssøkende på Nav enn vi hadde under den verste, mørkeste tiden under finanskrisen, og vi har en ny Nav-søker hvert 44. sekund, ble det hevdet på NRK. Vi har et hav av arbeidsledige, og hvis vi hever renta, du får ikke gjort noe fornuftig med boligpriser, påvirker kredittmarkedet helt marginalt. Det kan sette en støkk i krone, eksportindustri og for så vidt også i kredittmarkedene. Og det er ikke sånn at krona er spesielt konkurransedyktig nå, sier han også.
Når det gjelder inflasjonstallene som kom onsdag, mener han de sier veldig mye om norsk økonomi nå.
– Det er sterk inflasjon på varer, importerte, takket være kronesvingningen i fjor, sier han og legger til at det vi opplever når vi går i butikken er fire prosent høyere priser på varer og tjenester. Han tror heller ikke det blir noen konsumvekst i år.
Når det gjelder aksjemarkedet, tror han oppgangen kan fortsette og at mye av pengene fra Joe Bidens stimulansepakke, på 16.000 milliarder kroner, kommer til å havne i aksjemarkedet og gi ny all-time high.
Anbefaler høyere andel aksjer
Han mener at vi lever i en farlig verden, men med den likviditetstilførselen som kommer anbefaler han å ha en høyere andel av pensjonssparingen i aksjer.
– Vi lever bare i en disinflasjons æra, med veldig høy gjeld og behov for ekstremt lave renter i mange år fremover. Man skal ikke frykte noe særlig rentehopp, og da som investor så blir du tvunget til egentlig å ha det meste av sparepengene dine i aksjer, sier han og legger til at rentene ikke kommer nevneverdig opp og at det rentespøkelset som vi nå har er en forbigående frykt.
– Hva sier du til de som er redd for boliglånsrenten?
– Nei, det ville jeg ikke vært redd for, sier han.
– Hvor lang tid det vil ta før norsk økonomi er tilbake på vekstsporet fra før coronakrisen?
– Det kommer aldri til å skje. Vi skal ikke tilbake til 2019. Det skjer dessverre ikke, sier han og legger til at Europa aldri skal ha noe annet enn negative renter.
Han utdyper med at verdensøkonomien vil komme tilbake til samme BNP-nivå, men at vi aldri kommer tilbake til de samme vekstratene.
Se hele intervjuet i toppen, der Andreassen også spår oppgang i boligprisene i Norge i år, men mener det ikke er mangel på boliger og er skeptisk til å kjøpe bolig. Her peker han også på at stemningen i vareproduserende næringer i Norge er bra, men at den er helt natta i kultur og restaurant og hoteller.