<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Tror Fed tør å ta litt mer risiko

Men DNB Markets og Handelsbanken tviler på at Fed tar store grep mot oppgangen i lange renter nå.  

    Publisert 17. mars 2021 kl. 09.17
    Oppdatert 17. mars 2021 klokken 09.35
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 445 ord
    TROR PÅ TØFFERE FED: Nordnet-analytiker Roger Berntsen. Foto: FaTV

    Investorenes øyne verden over vil i dag være rettet mot rentebeslutningen fra Federal Reserve, og ikke minst hva sentralbanksjef Jerome Powell vil si om den betydelige oppgangen i de lange rentene siden forrige rentemøte.

    «Det knyttes stor spenning til hvordan sentralbanken vil adressere dette. Stigende renter er i utgangspunktet positivt da det signaliserer økt vekst i økonomien, men høyere renter kan også by på problemer for dem med stor gjeld», skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i dagens oppdatering.

    Tror Fed tør å snakke litt tøffere

    «For å styre de lange rentene (i dette tilfellet senke dem), kan sentralbanken gjøre det gjennom å trykke penger og bruke disse til å kjøpe statsobligasjoner med lang løpetid i markedet. Slike operasjoner kalles kvantitative lettelser», fortsetter han. 

    Analytikeren viser til at slike kvantitative lettelser har blitt brukt i stor skala de siste 10-12 årene, for å stimulere en stadig skjørere økonomisk utvikling. 

    «Med andre ord tror vi sentralbanken nå vil tørre å ta litt mer risiko i sin kommunikasjon og forberede markedet på at styringsrenten (Fed Funds Rate) kan komme opp noe tidligere enn ventet», skriver Berntsen.

    DNB Markets tviler på store grep nå

    DNB Markets forventer ikke at Fed tar store grep mot økningen i lange renter nå, og ser ingen endringer i pengepolitisk syn og guiding på ukens møte.

    Seniorøkonom Knut A. Magnussen trakk i forrige uke tre hovedforklaringer.

    «For det første er rentenivået fortsatt lavt, mens finansielle forhold ikke er mye påvirket og stadig støttende. For det andre har veksten allerede begynt å ta seg opp, og den veldig sterke finanspolitiske støtten bør stimulere økonomien sterkt fremover. For det tredje vil inflasjonen trolig hente seg inn igjen de kommende månedene uten ytterligere støtte fra pengepolitikken», skrev han.

    – Har helt sikkert justert opp veksten

    Handelsbanken Capital Markets tror medlemmene i FOMC (Federal Open Market Committee) «helt sikkert» vil ha justert opp de kortsiktige vekstforventningene, og at vekstutsiktene har drevet opp renteforventningene ikke bare utpå kurven, men også for de nærmeste årene. 

    «Så langt har FOMC signalisert at nøkkelrenten vil bli liggende i ro til i hvert fall ut 2023. Men i markedet prises det nå en første amerikansk renteheving ved utgangen av neste år. I kveld vil nok Powell fortsette å understreke behovet for en ekspansiv pengepolitikk i enda en god stund», skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i dagens morgenrapport fra meglerhuset. 

    «Riktignok er det grunn til å tro at flere av medlemmene i FOMC har oppjustert sine egne renteprognoser denne gangen – de såkalte «dot plots». Men vi heller mot å tro at flertallet i komiteen (medianen) fortsatt venter uendret nøkkelrente ut perioden», legger han til.