<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterkeste inflasjon i USA på nær 13 år

Konsumprisene i USA steg hele 4,2 prosent på årsbasis i april, det meste siden høsten 2008 – og godt over konsensus.

  Publisert 12. mai 2021 kl. 14.34
  Oppdatert 12. mai 2021 klokken 15.13
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 217 ord
  HISTORISK PRISVEKST: Bruktbilprisene steg med det meste noen gang målt i april, viser nye tall fra USA. Her fra en bruktbilforhandler i Orem, Utah. Foto: Bloomberg

  Inflasjonen i USA i april var på 4,2 prosent på årsbasis, opp fra 2,6 prosent i mars. Dette er den største konsumprisveksten siden september 2008, da den var på 4,9 prosent.

  Konsensus på forhånd var en inflasjon på 3,6 prosent.

  I førhandelen, en halvtime før børsåpning i USA, er Dow Jones ned 0,4 prosent, S&P 500 ned 0,7 prosent og Nasdaq ned 1,3 prosent.

  Med den sterkere konsumprisveksten kommer en økende bekymring blant investorer om en raskere oppgang i rentene, og The Wall Street Journal skriver at den høyere inflasjonen kan gjøre Federal Reserve nødt til å høyne sine korte renter raskere enn tidligere signalisert, ifølge TDN Direkt.

  Sterk prisvekst for bruktbiler

  På månedsbasis var inflasjonen på 0,8 prosent, mens den var ventet til 0,2 prosent.

  Kjerneinflasjonen i april, som ekskluderer mat og energi, var på 3,0 prosent, opp fra 1,6 prosent måneden før. Her var konsensus 2,3 prosent.

  På månedsbasis var kjerneinflasjonen opp 0,9 prosent. Ikke siden april 1982 har USA registrert en så stor kjerneinflasjon.

  Ifølge amerikanske statistikkmyndigheter trakk prisene på brukte biler og lastebiler opp. Her var det en prisvekst på 10,0 prosent i april, den største månedlige veksten som noensinne er målt. Denne økningen utgjorde mer enn en tredjedel av den totale konsumprisveksten i forrige måned.

  Matprisene steg 0,4 prosent, mens energiprisene gikk noe tilbake.