<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppfordrer G7-landene til større forbruk til tross for inflasjon

USAs finansminister tror inflasjonsveksten er forbipasserende og oppfordrer rike land å fortsette å bruke for å få fart på økonomien. 

  Publisert 6. juni 2021 kl. 11.53
  Oppdatert 6. juni 2021 klokken 13.15
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 288 ord
  HVA MER KAN VI GJØRE? USAs finansminister Janet Yellen vil fortsette med finanspolitisk støtte for å bekjempe klimautfordringer, ulikhet og pandemi.  Foto: Bloomberg

  Etter G7-møtet i London lørdag oppfordrer USAs finansminister Janet Yellen rike land til å fortsette med finanspolitisk støtte for å gjenopprette landenes økonomi, samtidig som man investerer i å bekjempe klimautfordringer og ulikhet. 

  Yellen roste også avtalen om å opprette en global minimum selskapsskatt på 15 prosent, som skal bidra til å stabilisere skattesystemene samtidig som de ulike landenes myndigheter får fastsette skattesatser og poltikk, skriver Reuters. 

  – Hva mer kan vi gjøre

  – G7-økonomier har finanspolitisk rom for å øke hastigheten på innhentingen for ikke bare å nå BNP før covid, men også for å hjelpe økonomien tilbake til den samme veksten som var før pandemien, sier Yellen. 

  – Dette er grunnen til at vi oppfordrer til en endring i tankegangen vår fra «la oss ikke trekke støtten for tidlig» til «hva mer kan vi gjøre nå», sier hun. 

  Ifølge USAs finansminister gikk de andre G7-ministerne med på ambisiøse forpliktelser om å få ned utslippene og mobilisere offentlig og privat finansiering for å bekjempe klimaendringene.

  – For å lette mobilisering av privat klimafinansiering, ble G7 også enige om å iverksette tiltak for å forbedre tilgjengeligheten av konsistent, sammenlignbar og avgjørende klimarelatert finansiell informasjon til markedsdeltakere, sier Yellen.

  Forbipasserende inflasjon

  Yellen sier at den amerikanske inflasjonen vil forbli forhøyet på 3 prosent på årsbasis frem mot utgangen av 2021, men mener det er dette er forbigående. 

  – Jeg personlig tror at dette representerer forbigående faktorer, sier hun. 

  Den tidligere Fed-sjefen mener at produksjonsflaskehalser innen noen bransjer har vært med på å føre til høyere priser, som for eksempel for motorkjøretøy, skriver Reuters. 

  – Vi vil følge dette veldig nøye, holde et øye med det og prøve å løse problemer som oppstår hvis det viser seg å være nødvendig, sier hun.