<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Er bull på norsk økonomi – nå gasser bedriftene på

Norges Banks regionale nettverk signaliserer at lettelser i smitteverntiltakene gjennom sommeren vil få fart på veksten fremover.

  Publisert 8. juni 2021 kl. 10.01
  Oppdatert 8. juni 2021 klokken 10.18
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 224 ord
  SENTRALBANKSJEF: Øystein Olsen. Foto: Are Haram

  Gjenåpning av samfunnet øker optimismen hos kontaktene i Norges Banks regionale nettverk, går det frem av en rapport fra sentralbanken tirsdag.

  Rapporten utgjør en viktig del av beslutningsgrunnlaget for styringsrenten.

  Trapper opp

  Bedriftene har tro på at lettelser i smitteverntiltakene gjennom sommeren vil gi betydelig vekst fremover. Samtlige næringer tror veksten vil tilta det neste halvåret i takt med gjenåpningen av samfunnet, og husholdningsrettede tjenesteytere venter den største økningen.

  Samtidig forventer bedriftene at offentlige bygg- og anleggsprosjekter vil forsterke veksten.

  Med slike optimistiske utsikter planlegger bedriftene derfor også en betydelig vekst i både sysselsetting og investeringer fremover.  Anslaget for årslønnsveksten i år er oppjustert til 2,7 prosent, fra 2,3 prosent i februar.

  Økt aktivitet

  Dagens rapport fra sentralbanken viser også at næringslivets samlede aktivitetsnivå har økt de siste tre månedene. Veksten har vært sterkest innenfor industri og næringsrettet tjenesteyting. 

  Samtidig har omsetningen i varehandel og bygg/anlegg falt. I øvrige næringer har aktivitetsnivået endret seg lite fra februar.

  Forrige gang

  DNB Markets så på forhånd for seg en mer optimistisk rapport enn i mars, både på den senere tids utvikling og fremtidsutsikter.

  Ifølge mars-rapporten ventet bedriftene at aktiviteten ville ta seg opp igjen det neste halvåret, og baserte dette særlig på utrullingen av coronavaksiner.

  Bedriftene planla en liten økning i investeringene, for første gang siden februar 2020. Antallet ansatte hadde blitt redusert noe gjennom vinteren, men bedriftene så for seg en liten oppgang i sysselsettingen den nærmeste tiden.