<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ser tre renteøkninger på rappen

Handelsbankens økonomer ble «virkelig overrasket» over BNP-veksten, og tegner bildet av en bratt rentekurve.

Publisert 7. juli 2021
Oppdatert 7. juli 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 235 ord
ØYNER BRATT RENTEKURVE: Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets. Her med avtroppende sjeføkonom Kari Due-Andresen og hennes forgjenger Knut Anton Mork. Foto: Are Haram

Nye tall fra nasjonalregnskapet viste tidligere onsdag at BNP for Fastlands-Norge steg solide 1,8 prosent i mai. Økonomien økte dermed tempoet kraftig sammenlignet med april, da BNP steg 0,4 prosent. 

«Vi visste allerede at takten i gjeninnhentingen var sterkere enn antatt av Norges Bank, siden  registrert ledighet har fortsatt å falle raskere enn ventet. Men vi ble virkelig overrasket av hvor raskt økonomien tok seg opp i mai», skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i en «fast comment».

Handelsbanken var på linje med konsensus i sin forventning på 0,9 prosent BNP-vekst, men bittelitt over Norges Banks estimat på 0,8 prosent.

Øyner bratt rentekurve

Fastlands-BNP var i mai bare 0,7 prosent under nivået i februar i fjor, før pandemien brøt ut. 

«Detaljhandelen – som vi visste fra de månedlige tallene, bidro mest til rekylen i mai. Men aktiviteten tok seg også kraftig opp på tvers av sektorer hardt rammet av pandemien. Overnatting, servering, kultur, underholdning og andre tjenester steg solid i mai, riktignok fra et lavt nivå. Disse sektorene kommer likevel til å vise ytterligere solid vekst i juni», heter det videre. 

«Alt i alt mener vi at den nåværende nyhetsstrømmen garanterer en renteøkning i september. Og vi tror også at startfasen i renteøkningssyklusen vil bli relativt bratt; vi er ganske sikre på at vi vil se tre renteøkninger «på rad», det vil si i september, desember og mars», fortsetter Handelsbankens seniorøkonom.