<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Månedens viktigste tall: Enda en kjempeskuffelse

Den nøye fulgte sysselsettingsveksten utenfor USAs landbruk har nå vært milevis under forventningene i to måneder på rad.

    Publisert 8. okt. 2021 kl. 14.30
    Oppdatert 8. okt. 2021 klokken 14.53
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 226 ord
    JOBB: Her jobbsøkere på en jobbmesse i Beattyville, Kentucky, i sommer. Foto: Bloomberg

    194.000 nye arbeidsplasser ble skapt utenfor landbrukssektoren i USA i september, viser nye, offisielle tall fredag. Den månedlige amerikanske arbeidsmarkedsrapporten, kjent som «non-farm payrolls», omtales typisk som månedens viktigste nøkkeltall.

    Den er nå også fremhevet som ukens økonomiske høydepunkt, da USAs sentralbanksjef Jerome Powell har uttalt at alt han trenger å se, er en «god nok» arbeidsmarkedsrapport for at Fed kan starte nedtrappingen av verdipapirkjøpene i november.

    Ifølge Trading Economics var konsensus imidlertid en sysselsettingsvekst på 500.000, langt over hva fredagens tall viser.

    Ledighetsraten i september oppgis til 4,8 prosent.

    Fortsatt godt under førkrisenivå

    I august var den på 5,2 prosent, og sysselsettingsveksten var på skuffende 235.000, også dette langt under forhåndsforventningene. Oppgangen i august er imidlertid revidert opp noe nå, til 366.000.

    I gjennomsnitt har sysselsettingen økt med 561.000 pr. måned hittil i år, og fra coronabunnen i april i fjor har den vokst med totalt 17,4 millioner. Den ligger imidlertid 5,0 millioner under nivået fra februar 2020.

    Positive tall tidligere i uken

    Sysselsettingstallene for privat sektor i USA, som kom onsdag og som regnes som en viktig indikator for «non-farm payrolls», viste sterkere vekst enn ventet i september.

    Samtidig er det gjerne store avvik mellom tallene for privat sektor og den offisielle arbeidsmarkedsrapporten.

    Torsdag kom dessuten oppløftende tall for førstegangssøkende til ledighetstrygd over there.