<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Den største testen siden 2. verdenskrig

IMF-sjef Kristalina Georgieva kommer med noen alvorsord inn mot denne ukens World Economic Forum i Davos.

Publisert 13:48 23. mai 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 222 ord
ADVARER: IMF-sjef Kristalina Georgieva. Foto: Bloomberg

Denne uken samles verdens ledende politikere, næringslivsledere og andre beslutningstakere på World Economic Forum i Davos, og med seg på veien får de noen alvorsord fra sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Kristalina Georgieva.

«Verdensøkonomien står kanskje overfor sin største test siden 2. verdenskrig», skriver hun i et blogginnlegg på IMFs nettsider.

«Russlands invasjon av Ukraina har forsterket coronapandemien — en krise etter en krise som ødelegger liv, drar veksten ned og trekker inflasjonen opp. Høye matvare- og energipriser veier tungt på husholdninger verden over. Strammere finansielle forhold legger ytterligere press på forgjeldede nasjoner, selskaper og familier. Og land og selskaper revurderer globale verdikjeder mens forstyrrelsene vedvarer», fortsetter Georgieva.

Fragmentering

Med den kraftig økende volatiliteten i verdens finansmarkeder og den stadige klimatrusselen på toppen, går verden et «potensielt sammenfall av ulykker» i møte.

«Samtidig er vår evne til å respondere hemmet av en annen konsekvens av Ukraina-krigen – den kraftig økte risikoen for geoøkonomisk fragmentering. (...) Spenning omkring handel, teknologistandarder og sikkerhet har vokst over mange år, undergravd vekst og tillit til det nåværende globale økonomiske systemet», skriver IMF-sjefen videre.

Pengefondets egne beregninger viser at usikkerhet rundt handelspolitikk alene kuttet verdens BNP med nesten én prosent i 2019, og deres eget overvåkningsorgan indikerer ifølge CNBC at rundt 30 land har innført restriksjoner på handel av mat, energi og andre viktige råvarer.