<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny intern kamp i Norges Bank

Norges Banks «sjeføkonom» og hans nærmeste kollega kjemper om å bli ny visesentralbanksjef.

Publisert 2. juni 2022 kl. 14.11
Oppdatert 2. juni 2022 klokken 15.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 287 ord
Opprykk? Ole Christian Bech-Moen, direktør for pengepolitikk ("sjefsøkonom") i Norges Bank, søker om å bli visesentralbanksjef under Ida Wolden Bache. Foto: Are Haram

Ole Christian Bech-Moen kjemper mot Torbjørn Hægeland, også han i Norges Bank, om å overta det ledige vervet som visesentralbanksjef i Norges Bank.

Bech-Moen er direktør i Norges Banks avdeling for pengepolitikk, i praksis det som i andre institusjoner heter «sjeføkonom». Hægeland er direktør for den andre store avdelingen i sentralbanken, avdeling for finansiell stabilitet.

Det er Bech-Moen og Hægeland som følger sentralbanksjef Ida Wolden Bache inn på pressekonferansene etter rentemøtene.

Domino-effekt: Ida Wolden Bache erstattet Øystein Olsen, mens Torbjørn Hægeland (nærmest) nå ønsker seg inn i Wolden Baches tidligere posisjon. Foto: Are Haram

Søkerlisten inneholder denne gangen flere relevante navn. En av disse er Pål Longva, ekspedisjonssjef i Finansdepartementet. Førsteamanuensis Ole Bjørn Røste, med fartstid fra Norges Bank, søker også.

Ofte interne

Selv om søkerlistene til toppen i Norges Bank normalt består av få navn, er Finansdepartementet, som foretar tilsettingen, ikke ukjent med at det er flere Norges Bank-kolleger som kjemper om den samme posten.

Søker: Ekspedisjonssjef Pål Longva i Finansdepartementet. Foto: NTB

Da Ida Wolden Bache ble visesentralbanksjef, søkte hun på posten som allerede var opptatt, med ansvaret for pengepolitikken. Jon Nicolaisen hadde denne posten, men byttet til posten med ansvar for Oljefondet. Denne plassen ble ledig da Egil Matsen trakk seg underveis i åremålet. 

Olje-rokader

Da så Nicolaisen måtte gå av fordi han mistet sikkerhetsklareringen, ble hans post så fylt av Øystein Børsum, som dermed ble den første på mange år i sjefsetasjen som kom utenfra Norges Bank.

Da Yngve Slyngstad gikk av som NBIM-sjef, var det Norges Bank selv som håndterte søknadsprosessen. Der dukket både Trond Grande fra NBIM og Olav Bø, Norges Bank, opp. Denne runden endte med en ekstern, Nicolai Tangen.

Finansdepartementet tar sikte på tilsetting før sommeren. Stillingen er et åremål på seks år.