<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fed med monsterheving

Federal Reserve hever styringsrenten med 75 basispunkter. Inflasjonen er for høy til å holde seg til planen med dobbelthevinger. 

  Publisert 15. juni 2022 kl. 20.00
  Oppdatert 15. juni 2022 klokken 22.36
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 504 ord
  Troskap til inflasjonsmålet: Fed-president Jerome Powell viser med onsdagens renteheving at Fed er villig til å ta kraftig i for å få inflasjonen til å snu ned.  Fed: Bloomberg

  Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, hever styringsrenten med 75 basispunkter. Den nye styringsrenten vil dermed være 1,75 prosent (egentlig intervallet 1,50-1,75 prosent).

  FOMC-medlemmet Esther George stemte imot, og ønsket kun å heve med 50 basispunkter.

  De siste dagene har rentemarkedet nesten fullt ut priset inn en så stor heving, selv om Fed ved forrige rentemøte varslet at renten trolig ville opp med 0,50 prosentpoeng både nå i juni og i juli. Også Feds diskusjon med seg selv om det bør komme en pause i rentehevingene til høsten, ser nå ut til å være et tilbakelagt stadium. 

  Halv-optimistiske markeder

  Amerikanske børser startet onsdagen med klar oppgang. Klokken 16 var de tre sentrale indeksene opp med mellom 1,2 og 1,8 prosent. Like før rentebeslutningen ble publisert var stemningen mer avmålt, og oppgangen var redusert til mellom 0,3 og 1,5 prosent.

  Dollaren hadde imidlertid styrket seg, og lå like over 10 mot kroner og på 0,96 mot euro.

  Inflasjonen stiger videre

  Den viktigste enkeltfaktoren som har fått markedene til å forvente 75 basispunkter nå, er at amerikansk inflasjon likevel ikke har flatet ut, slik det var forventet. Tvert imot fortsatte inflasjonen videre opp i mai, og nådde 8,6 prosent.

  Fed og Fed-sjef Jerome Powell har varslet klart at renten vil måtte heves raskt og mye til det er klart at inflasjonstrykket ikke øker videre. 

  Spørsmålet utover kvelden blir om markedene er mer tilfreds med at Fed tar i for å få bukt med resesjonen eller om det er verre at renten faktisk heves kraftig.

  Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank argumenterte onsdag i Finansavisen for at en stor renteheving kunne roe aksjemarkedene. Etter at troen eller frykten for en renteheving på 75 basispunkter meldte seg, har de fleste aksjemarkeder falt markant.

  – Hvis denne uroen mest skyldes frykten for en resesjon, så kan et mer haukete Fed faktisk roe markedene, sa Jullum til Finansavisen.

  Resesjonsfrykt

  Feds budskap og prognoser nå i kveld kan samtidig forsterke resesjonsfrykten, tror seniorøkonom Knut A. Magnussen.

  – Vi vil få en diskusjon om myk landing versus resesjon på pressekonferansen. Jeg tror ikke Fed senker vekstanslaget så mye at det fremstår som en resesjon, men dette vil det bli fokus på, sa Magnussen til Finansavisen.

  Tredje på rad

  Med onsdagens renteheving har Fed så langt i år hevet renten med 25 basispunkter, og så med 50 og 75 basispunkter. 

  Den kanskje største spenningen før rentebeslutningen ble publisert klokken 20 norsk tid var hvilke signaler Fed nå gir for de kommende rentemøtene.

  I rentemarkedet er det nå priset inn at Fed fortsetter med rentehevinger til styringsrenten når 4 prosent. Det er dramatisk langt over hva Fed regner som en nøytral rente, rundt 2,50 prosent.

  I mars anslo Fed styringsrenten i 2024 til 2,8 prosent.

  Da referatet fra forrige rentemøte ble publisert, og viste at Fed tenkte på en mulig rentepause i høst, sank markedets anslåtte rentetopp 13 basispunkter til 2,96 prosent. Særlig den siste drøye uken er bildet snudd helt om, og forventningen er nå altså en rente som vil stige til 4 prosent.