<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hevder Fed vil mislykkes – og annonserer egen løsning

Feds aggressive rentehevinger har mål om å stoppe skyhøy inflasjon. Det er ikke mulig, og eneste resultat blir resesjon, hevder professor, som mener han har løsningen.

  Publisert 21. juni 2022 kl. 13.24
  Oppdatert 21. juni 2022 klokken 14.03
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 296 ord
  THE ONLY WAY IS UP: Fed-sjef Jerome Powell har en umulig oppgave i å stoppe inflasjonen med rentehevinger så lenge det som driver inflasjonen ikke blir fikset, hevder professor J.W. Mason.  Foto: Bloomberg

  I en gjestekommentar på Barron’s hevder økonomiprofessor J.W. Mason at Fed er dømt til å mislykkes, ifølge MarketWatch.

  «Fed kan ikke fikse det som driver inflasjonen. Men kan starte en resesjon.»

  Ifølge professoren har Fed-sjef Jerome Powell fått en umulig oppgave i å stoppe inflasjonen med rentehevinger, og han mener Powell var klar over dette da han kom med en trippelheving på forrige rentemøte.

  «Det kanskje mest avslørende øyeblikket kom da Matthew Boesler fra Bloomberg bemerket forsvinningen av en setning funnet i tidligere uttalelser fra Fed. Før hadde Fed sagt at en retur til 2 prosent inflasjon var forenlig med fortsatt sterke arbeidsmarkeder, men ikke lenger.»

  Planlegger for resesjon?

  Betyr det at Fed nå planlegger for en resesjon?, hadde Boesler spurt på pressekonferansen.

  Powell svarte at det fortsatt kan være mulig å få ned inflasjonen uten en resesjon, men virkningene av krigen i Ukraina var utfordrende med bratt prisvekst på energi, mat, gjødsel, industri og kjemikalier, og globale forsyningsforstyrrelser.

  «Dette var nøkkeløyeblikket», fastslår Mason, som mener Fed-sjefen erkjente at nåværende inflasjon hovedsakelig skyldes andre faktorer, og at pengepolitikk alene ikke kan fikse dette.

  Senest i mai beskrev Fed stigende priser som et symptom på for høy etterspørsel og et usunt stramt arbeidsmarked. Høyere renter ville moderere etterspørselen etter arbeidskraft, senke lønnsveksten, og igjen senke prisene. 

  Mener å ha løsningen

  «Nå har Powell mer eller mindre innrømmet at han siktet feil. Og det reiser spørsmålet: Hvis lønn ikke er det som driver inflasjonen, hvorfor adresserer vi inflasjonen med verktøy som hovedsakelig virker på lønninger?», poengterer Mason.

  Professoren mener Powells annonserte renteøkninger vil vippe økonomien inn i en resesjon – uten å senke prisene.

  Mason oppfordrer Fed til å heller fraråde nybygging av boliger – for å gjøre dem dyrere, og senke lønningene under levekostnadene – da kommer inflasjonen ned, uten resesjon.