<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skremmeskudd fra DNB Markets: – Fed kan heve renten med 100 punkter i juli

Inflasjonen i USA er overraskende høy. DNB Markets utelukker ikke at den amerikanske sentralbanken vil heve renten med 100 basispunkter.

  Publisert 14. juli 2022 kl. 09.04
  Oppdatert 14. juli 2022 klokken 09.08
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 284 ord
  HØY INFLASJON I USA: Kelly Chen i DNB Markets utelukker ikke at den amerikanske sentralbaken vil heve renten med 100 basispunkter i juli. Foto: DNB

  Onsdag kom nye inflasjonstall fra USA som overrasket på oppsiden. Konsumprisindeksen i USA steg 1,3 prosent i juni og var opp 9,1 prosent på årsbasis. Ifølge Trading Economics var det ventet en oppgang på 1,1 prosent på månedsbasis og 8,8 prosent på årsbasis. Dette er den høyeste noteringen siden november 1981. 

  Bekymringsfulle tall

  DNB Markets understreker i en rapport at juni var nok en måned der den faktiske prisveksten i USA oversteg forventningene. Analytiker Kelly Chen mener det er bekymringsfullt at vi så en oppgang i kjerneinflasjonen, som akselererte fra måned til måned.

  «Prisveksten har fått momentum og ikke minst så har andelen av varegrupper der prisveksten stiger med godt over målet også økt. Altså inflasjonen er blitt mer utbredt. Særlig prisoppgangen for de mer «sticky» prisene, slik som oppgangen i leieprisene, gjør at inflasjonsforventningene kan begynne å skli mer oppover», skriver Chen i en rapport.

  100 punkter?

  Hun mener de overraskende høye inflasjonstallene betyr at det enda mer må til for å tilbake prisstabilitet i USA.

  «Prisingen i OIS-markedet har steget etter inflasjonstallene, slik at en heving av Fed på 100 bp nå i juli også ligger inne med god sannsynlighet, og også 75 bp i september har blitt delvis priset inn. Samtidig som utsiktene for en enda raskere renteoppgang, og en høyere rentetopp på 3,75 prosent er kommet inn, har synet på at Fed må i gang med å kutte rentene raskere i 2023 også blitt bakt inn», skriver Chen.

  Etter en svak start på dagen hentet aksjemarkedet inn noe av det tapte mot stengetid onsdag. Dow Jones falt 0,7 prosent, S&P 500 gikk ned 0,5 prosent mens Nasdaq falt 0,2 prosent.

  Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 2,95 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, faller 1,7 prosent til 26,82.