<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– En total vrangforestilling

Tidligere Deutsche Bank-strateg Ed Yardeni ser ingen hard landing for USA, og lider av det Nouriel Roubini mener er «en total vrangforestilling.»

Publisert 26. juli 2022 kl. 12.38
Oppdatert 26. juli 2022 klokken 12.41
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 554 ord
DR. DOOM: Nouriel Roubini. Foto: Bloomberg

Verdens sentralbanker har sin fulle hyre med å få ned den skyhøye inflasjonen, og konsensus peker mot at Federal Reserve i morgen foretar sin andre strake «trippeløkning» av styringsrenten (75 basispunkter).

Frykten i markedene er at de kraftige renteøkningene vil drepe den økonomiske veksten, og blant disse er økonomen Nouriel Roubini. Han mener USA styrer mot en dyp resesjon.

– Det er mange grunner til at vi skal inn i en alvorlig resesjon, og en alvorlig gjelds- og finanskrise. Tanken om at nedturen blir liten og kortvarig er en total vrangforestilling, sa styrelederen og sjefen i Roubini Macro Associates i et TV-intervju med Bloomberg mandag.

Roubini trekker spesielt frem historisk høye – og i utviklede økonomier – stigende gjeldsgrader i kjølvannet av coronapandemien.

– Kan bli verre enn 70-tallet

– Dette skiller seg fra 1970-tallet da gjeldsnivået var lavt til tross for stagflasjon. Men USAs gjeld har blåst seg opp siden finanskrisen i 2008, som ble etterfulgt av lav inflasjon eller deflasjon grunnet kredittskvis og etterspørselssjokk, fortsetter han.

– Nå har vi stagflasjonære, negative tilbudssjokk og historisk høye gjeldsgrader. I tidligere resesjoner, som i de to siste, har vi hatt massive penge- og finanspolitiske lettelser. Denne gangen går vi inn i en resesjon med strammere pengepolitikk, og vi har ikke noe finanspolitisk handlingsrom, legger professoren til.

Roubini fikk kallenavnet «Dr. Doom» etter at han i 2006 påsto at «boligprisene ville ødelegge økonomien». To år senere utløste misligholdt amerikansk boliggjeld den globale finanskrisen.

– Vi har altså stagflasjon og en alvorlig gjeldskrise samtidig, så dette kan bli verre enn 1970-tallet og årene etter finanskrisen, sier økonomen videre.

Tror bunnen ble nådd i juni

Som en motpol til Roubini finner vi den tidligere Deutsche Bank-strategen Ed Yardeni. Han mener fallet til 3.666,67 16. juni markerte bunnen for S&P 500 i dette bear-markedet. Indeksen har siden steget 8 prosent, etter sitt verste første halvår siden Richard Nixon var USAs president.

BUNNEN NÅDD: Mener Ed Yardeni. Foto: Bloomberg

– Det er aldri lett å treffe en bunn i aksjemarkedet, men jeg skal gjøre et forsøk. Det store spørsmålet vil bli resultatsesongen, og så langt har den gått ganske bra. Den har egentlig ikke knust aksjemarkedet – som har  holdt seg ganske bra oppe, sier han i et TV-intervju med Bloomberg.

Yardeni erkjenner at amerikansk BNP-vekst kan ha vært negativ i andre kvartal, og at USA dermed offisielt vil være i resesjon. Likevel vil han ifølge nyhetsbyrået betrakte dette som ikke noe mer enn en «midtsyklisk nedbremsing.»

– Ser ingen hard landing

Konsensus for BNP-tallene som slippes torsdag denne uken peker mot at amerikansk økonomi steg med 0,5 prosent fra første til andre kvartal. Fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år falt økonomien 1,6 prosent.

– Jeg ser ingen hard landing, fortsetter Yardeni, som nå driver sitt eget analysehus Yardeni Research.

Mannen som forutså bunnen i det amerikanske aksjemarkedet i både 1982 og 2009 er likevel i mindretall. For eksempel viste en Bank of America-undersøkelse tidligere denne måneden at fondsforvaltere har kuttet aksjeeksponeringen til det laveste siden finanskrisen

I slutten av juni viste en undersøkelse utført av Yardenis tidligere arbeidsgiver Deutsche Bank at 72 prosent av de spurte heller ser S&P 500 falle til 3.300 enn å stige til 4.500.