<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fed med ny trippelheving

Federal Reserve hever renten med 75 basispunkter for andre gang på rad. Dette har ikke skjedd siden 80-tallet.

Publisert 27. juli 2022 kl. 20.01
Oppdatert 28. juli 2022 klokken 00.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 445 ord
HEVER RENTEN KRAFTIG: USAs sentralbanksjef, Jerome Powell. Bloomberg

Fed hever styringsrenten med 75 basispunkter onsdag kveld, og ligger nå i intervallet 2,25 til 2,5 prosent.

USAs sentralbank har med dette iverksatt den andre trippelhevingen på rad, noe markedet ikke har vært vitne til siden 80-tallet.

På forhånd var den estimert 78,7 prosent sannsynlighet for en trippelheving, mens sannsynligheten for en økning på 100 basispunkter var 21,3 prosent, ifølge CME FedWatch Tool.

– Nylige indikatorer for forbruk og produksjon har blitt forverret. Jobbveksten har likevel vært robust de siste månedene, og arbeidsledigheten har holdt seg lav. Inflasjonen er fortsatt høy, noe som gjenspeiler ubalanser i tilbud og etterspørsel knyttet til pandemien, høyere mat- og energipriser og et bredere prispress, skriver Fed i pressemeldingen.

– Komiteen vil være beredt til å tilpasse pengepolitikken etter behov dersom det dukker opp risikoer som kan hindre oppnåelsen av komiteens mål. Utvalgets vurderinger vil ta hensyn til et bredt spekter av informasjon, inkludert lesninger om folkehelse, arbeidsmarkedsforhold, inflasjonspress og inflasjonsforventninger, og finansiell og internasjonal utvikling, skriver de videre i meldingen.

Overoptimistiske markedsaktører

Oppmerksomheten retter seg nå mot hva Fed vil gjøre under neste rentemøte. Før neste møte vil det komme to inflasjonsrapporter og to sysselsettingsrapporter.

Like etter annonseringen av trippelhevingen viser CME FedWatch Tool omtrent 55 prosent sannsynlighet for en dobbelheving og rundt 40 prosent sannsynlighet for en ny trippelheving ved neste rentemøte.

Sjeføkonom Scott Anderson i Bank of The West tror innstrammingen vil fortsette på autopilot frem til svakheter i økonomien blir tydelige i sysselsettings- og inflasjonsrapporter.

– Du vet at det ikke kommer til å ende bra, men du er ikke sikker på hva som kommer til å skje, skrev han nylig i et notat til kundene sine, ifølge Marketwatch.

Olav Chen i Storebrand tror vi er i ferd med å nå en inflasjonstopp, og peker på at konsumenttilliten ligger på resesjonslignende nivåer. Dette bør sitte i bakhodet til Fed når de vurderer hvor mye de skal stramme inn.

– Markedet spekulerer i om de skal kutte rentene igjen i andre halvår neste år, etter de først har satt dem opp. Dette er litt for å holde den balansegangen mellom å kvele økonomien, men uten å drepe den. Det som er priset inn nå er at renten topper ut på 3,5 prosent i første halvår neste år, og at sentralbanken så skal kutte den ned igjen, sier Chen.

Ifølge Marketwatch indikerer futures en forventning om at styringsrenten vil nå en topp på 3,4 prosent innen dette året er omme, før den deretter vil gradvis avta i løpet av neste år. 

Den amerikanske investoren Bill Ackman er kritisk til forventningene til futures-traderne, og tror at markedsforventningene vanskeliggjør Feds kamp mot inflasjonen. Ackman oppfordret Fed på forhånd av presentasjonen til å virkelighetsorientere traderne angående deres overoptimisme.