<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter trippelheving fra ESB

Haukete ESB-representanter gjør et nærmest samlet analytikerkorps enige om at det kommer en rentehevelse på 0,75 prosentpoeng i løpet av ettermiddagen. 

Publisert 8. sep. 2022 kl. 10.26
Oppdatert 8. sep. 2022 klokken 11.11
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 230 ord
SKAL OPP: Inflasjon og energikrise gjør at ECB-sjef Christine Lagarde kan føle seg tvunget til å heve renten med 75 basispunkter.  Foto: Bloomberg

Kvart over to torsdag skal kommer Den europeiske sentralbanken (ESB) med rentedommen sin, men ifølge Handelsbanken Capital Markets har markedet allerede priset inn en 70 prosent sannsynlighet for at renten blir satt med 0,75 prosentpoeng – og banken er enige med markedet.

Handelsbanken peker på faktorer som usikkerheten rundt energiforsyningen i Europa på grunn av Ukraina-krigen, i tillegg til resesjonsfaren i EU som er alarmerende høy. Svenskene mener også at det er kommet haukete utspill fra ESB-representanter som vanligvis ikke er så haukete, skriver TDN.

Venter flere hevinger

Noen andre svensker som tror på trippelheving er SEB. 

«Økende inflasjon og stadig mer haukefulle kommentarer fra flere medlemmer av ESBs pengepolitiske komité har sementert markedets forventninger om en heving på 75 basispunkter,» skriver SEB i et notat. 

Analytikerne hos SEB understreker usikkerheten, men anslår likevel at det vil komme ytterligere rentehevinger på 50 basispunkter i både oktober og desember. Det vil i så fall gi en innskuddsrenten på 1,75 prosent innen utgangen av 2022.

ESB vil også presentere oppdaterte makroprognoser torsdag, og SEB venter at inflasjonsanslagene vil heves med 1,5-2,0 prosentpoengfor både 2022 og 2022, samtidig som vekstprognosene for neste år blir trukket ned, skriver TDN Direkt.  

I tillegg venter både DNB og Nordea Markets at ESB vil slå til med en renteheving på 75 basispunkter.

«Fed har allerede gjort det to ganger og i dag er det ESB sin tur,» skriver Nordea Markets i en oppdatering torsdag.