<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Snakker euroen kraftig opp

ESB er i gang med renteøkningene, og mye mer er i vente. Mandag styrker euroen seg kraftig. 

Publisert 12. sep. 2022 kl. 12.37
Oppdatert 12. sep. 2022 klokken 12.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 362 ord
RENTEADVARSEL: Fra Bundesbank-sjef Joachim Nagel. Foto: Bloomberg

Mens energikrise og utsikter til resesjon har tynget euroen, har kraftige renteøkninger fra Federal Reserve og en flukt til trygge havner bidratt til kraftig dollarstyrkelse så langt i år.

EURUSD har i 2022 falt over 10 prosent til under paritet, men mandag snur trenden og euroen er igjen mer verdt enn dollaren. Valutakrysningen sto på det høyeste mandag i 1,0198, noe som tilsvarte en eurostyrkelse på hele 1,6 prosent i mandagens handel.

Renteadvarsler fra Tyskland

I 12.30-tiden har euroen kommet noe ned, slik at EURUSD står i 1,0134 og «bare» er 1,0 prosent sterkere.

Euroen styrker seg også mot pundet. EURGBP steg mandag til 87,22 pence på det høyeste, men har dempet seg og krysningen står nå i 86,83.

Utviklingen skjer etter uttalelser fra Bundesbank-sjef Joachim Nagel om at Den europeiske sentralbanken (ESB) må heve styringsrentene ytterligere hvis inflasjonsbildet ikke endrer seg. I en økonomi som altså går resesjon i møte hevet ESB i forrige uke styringsrentene med 75 basispunkter , og kuttet rentedifferansen til USA tilsvarende. I tillegg varslet sentralbanken flere store renteøkninger fremover.

– Tok markedet på sengen

Samtidig lider dollaren under en økende risikoappetitt.

«Vi ser kursoppgangen i aksjer og den brede dollarkorreksjonen fortsette denne uken, ettersom markedene ser for seg kortsiktig svært haukete sentralbanker. Dessuten er investorers posisjonering relativt defensiv», skriver Citigroup-strateger ifølge Bloomberg i et kundenotat.

To Europa-baserte tradere hevder overfor nyhetsbyrået at mandagens kursbevegelser tok markedet på sengen og utløste stop loss-handler. Samtidig forventes en ny runde med potensielt haukete ESB-snakk mandag, når styremedlem Isabel Schnabel går på talerstolen.

Hvor raskt faller inflasjonen?

Videre kommer nye, amerikanske inflasjonstall tirsdag. 

Konsensus peker ifølge Trading Economics mot en samlet inflasjon på 8,1 prosent på årsbasis i august, noe som vil være ned fra 8,5 prosent måneden før. Kjerneinflasjonen ventes ned fra 6,1 til 5,9 prosent.

Svakere prisvekst kan undergrave dollarrallyet ved å redusere behovet for aggressive renteøkninger. 

– Det ser ut til å være et universelt syn blant kunder å forvente lavere inflasjon i USA og at vi har sett toppen. Spørsmålet nå er hvor tregt inflasjonen faller, ettersom de fleste indikatorene peker mot et kraftig fall i amerikansk inflasjonspress, sier valutastrateg Jordan Rochester i Nomura International.