<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vintersjokk for tyskerne: Varsler største prisvekst på over 70 år

Det går mot en hard vinter for tyskerne. Januar, februar og mars kan bli spesielt tøft, når inflasjonen ventes å nå hele 11 prosent, et nivå sist sett på 1950-tallet.

Publisert 12. sep. 2022 kl. 14.36
Oppdatert 12. sep. 2022 klokken 14.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 282 ord
– ØDELEGGER: Ifos prognosesjef Timo Wollmershäuser. Foto: NTB

Det tyske Ifo-instituttet har gjort store endringer i sine prognoser for den tyske økonomien.

«Den tyske økonomien nedkjøles kraftig. Høye inflasjonsrater eroderer reallønnen til private husholdninger og deres sparepenger, og reduserer kjøpekraften deres», heter det fra instituttet mandag.

Deres estimat nå er at bruttonasjonalprodukt øker med bare 1,6 prosent i år, før det blir en tilbakegang på 0,3 prosent neste år. I juni var prognosene 2,5 prosents vekst i år og 3,7 prosents vekst neste år.

Inflasjon på 11 prosent i vinter

Inflasjonsestimatet for 2022 er nå på 8,1 prosent, mens det ventes en prisvekst på 9,3 prosent neste år.

I juni var inflasjonsprognosene 6,8 prosent for i år, mens den nye prognosen for 2023 utgjør en oppjustering på hele 6 prosentpoeng.

Ifos forventning er at prisveksten når en topp i første kvartal 2023, på rundt 11 prosent, løftet av høye strøm- og gasspriser.

Sist gang inflasjonen var så høy i Tyskland, var da prisene steg over 11,5 prosent i oktober 1951.

– Ødelegger opphentingen

Først i 2024 ventes en gradvis normalisering for tyskerne, med en BNP-vekst på 1,8 prosent og en inflasjon nede på 2,4 prosent.

«Kuttene i gassforsyningene fra Russland gjennom sommeren og de drastiske prisøkningene de har utløst, ødelegger den økonomiske opphentingen etter coronaviruset. Vi venter ikke noen retur til normalen før i 2024», sier Timo Wollmershäuser, prognosesjef i Ifo.

I tredje kvartal i år ventes det at den økonomiske veksten stagnerer. I fjerde kvartal ventes en BNP-nedgang på 0,2 prosent, og i første kvartal neste år er forventningen en BNP-nedgang på 0,4 prosent. Nøkkelfaktoren her er ifølge Ifo en nedgang i privatforbruket.

Ifo forutsetter blant annet at det ikke vil bli gassmangel gjennom vinteren, og at styringsrenten økes til 4 prosent innen utgangen av neste år.