<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Begravelsen kan utløse resesjon

Feiringen av Dronning Elisabeth IIs 70 år på tronen bidro til negativ vekst i andre kvartal. Nå kan begravelsen sende britisk økonomi inn i resesjon.

Publisert 13:22 13. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 361 ord
LANDESORG: Britene sørger etter Dronning Elizabeth IIs bortgang. Foto: NTB

Feiringen av Dronning Elisabeth IIs 70 år på tronen bidro til å senke britisk BNP 0,1 prosent i andre kvartal, og nå kan begravelsen førstkommende mandag påvirke BNP i så stor grad at Storbritannia går inn i resesjon, melder Marketwatch.

Det vil si at BNP-veksten blir negativ også i tredje kvartal. Tall fra britiske statistikkmyndigheter viste 0,2 prosent positiv vekst i juli, etter 0,6 prosent fall i juni. 

– Den rullerende kvartalsvise veksten var null, som er rundt der den har vært de siste fire månedene nå. Annonseringen av en ny helligdag 19. september kan også dempe BNP på marginen – over resesjonen vi allerede venter det kommende året, sier sjeføkonom George Buckley for Nomura i Storbritannia.

Privat forbruk dipper?

Sjeføkonom Philip Shaw hos Investec i London er på samme bølgelengde. 

– Siden BNP gikk litt tilbake i andre kvartal, vil dette innebære at økonomien er i resesjon – riktignok påvirket av ekstra helligdager. Dette er ikke vårt «base case», men vi vil ikke utelukke det, spesielt hvis den avdempede stemningen i befolkningen resulterer i en dipp i forbruket under sørgeperioden, sier han.

Sørgeperioden og forberedelsene til begravelsesseremonien har allerede utløst sporadiske stengninger av butikker og utsettelser av sportsarrangementer – spesielt fotballkamper.

De fleste bedrifter og offentlige tjenester vil holde stengt på begravelsesdagen, og dagligvarekjeder som Tesco og Sainsbury har varslet det samme. Så lenge det er landesorg står butikker og andre virksomheter fritt til å velge om de vil holde åpent eller stengt.

Energipakke avverger?

Samtidig er britisk økonomi hardt rammet av inflasjon, og Goldman Sachs har advart om at den kan nå 20-tallet i løpet av neste år. Galopperende gasspriser kan sette mange husholdninger ute av stand til å betale vinterens strømregninger, og Storbritannias ferske statsminister Liz Truss har som del av sin energipakke lovet å sette et «tak» på kostnadene for gass som brukes til elektrisitet og oppvarming – også for bedrifter.

– Vi heller mot det synet at energipakken bare i sin størrelse vil bidra til å unngå en resesjon ved årsskiftet. Men vår hovedbekymring er fortsatt at finanspolitisk støtte til økonomien nå innebærer at en mer aggressiv pengepolitikk er påkrevet for å dempe inflasjonspresset, fortsetter Shaw.