<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Utsiktene har forverret seg betydelig

Forventningene til den økonomiske utviklingen i både Tyskland og eurosonen er nå på det laveste nivået siden finanskrisen.

  Publisert 13. sep. 2022 kl. 11.35
  Oppdatert 13. sep. 2022 klokken 11.36
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 292 ord
  STERKERE PESSIMISME: Det viser nye tall fra det tyske ZEW-instituttet og president Achim Wambach. Foto: Erich Dichiser/ZEW

  Fremtidsindeksen fra det tyske ZEW-instituttet i Mannheim har ramlet ned til minus 61,9 poeng nå i september, etter en måling på minus 55,3 poeng i august.

  «De økonomiske forventningene fortsetter å forverres», heter det fra instituttet.

  Ifølge Trading Economics var det ventet en indeks på minus 60,0 poeng.

  September er tredje måned på rad med nedgang for indeksen, og den nye målingen er den laveste siden oktober 2008.

  Peker på energimangel

  Samtidig er vurderingen av de nåværende forhold forverret, med en nedgang fra minus 47,6 poeng i august til minus 60,5 poeng nå i september. Her var det ventet et mindre fall, til minus 52,2.

  «De økonomiske utsiktene for Tyskland har følgelig forverret seg betydelig», slår ZEW-instituttet fast.

  – Utsiktene til energimangel i vinter har gjort forventningene enda mer negative for store deler av den tyske industrien. I tillegg vurderes veksten i Kina som mindre gunstig. De seneste statistiske tallene viser allerede en nedgang i innkommende ordrer, produksjon og eksport, sier ZEW-president Achim Wambach i en kommentar til forventningsindeksen.

  ZEW-instituttet setter sammen sine indekser basert på svar fra rundt 300 økonomer og analytikere om deres syn på blant annet økonomi, inflasjon, renter, aksjemarkeder, valuta og oljepris nå og de kommende seks månedene. Positive indekser tilsier at et flertall av respondentene venter bedring, negative indekser antyder tilbakegang.

  Kraftig fall også for eurosonen

  Ekspertenes syn på eurosonen gir en forventningsindeks i september på minus 60,7 poeng, en nedgang fra minus 54,9 i august og det laveste nivået siden oktober 2008. Ifølge Trading Economics var forventningen i forkant en indeks på minus 58,3.

  Indeksen for nåværende forhold har sunket enda mer, med 16,9 poeng til minus 58,9 poeng.

  Indeksen for inflasjonsforventningene for eurosonen i september har imidlertid skutt opp 11,4 poeng til minus 12,1 poeng.