<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB Markets: – Resesjonsfrykten virker å tilta

Denne uken er det duket for en rekke viktige rentemøter. Onsdag rettes blikket mot den amerikanske sentralbanken.

    Publisert 19. sep. 2022 kl. 09.08
    Oppdatert 19. sep. 2022 klokken 10.19
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 278 ord
    EN UKE FULL AV RENTEMØTER:  Analytiker Ingvild Borgen i DNB Markets følger nøye med på makroutviklingen i USA. Foto: Eivind Yggeseth

    Nedturen på aksjemarkedene i USA og Europa fortsatte i forrige uke. S&P 500 og Nasdaq endte uken med et fall på henholdsvis 4,8 prosent og 5,5 prosent mens Stoxx 600 i Europa endte uken med en nedgang på 2,9 prosent. 

    I en rapport fra DNB Markets skriver analytiker Ingvild Borgen at det kraftige kursfallet i USA skyldes at verdsettingen av selskapene som er dominerende der er mer utsatt for høyere renter.

    Denne uken er det duket for en rekke viktige rentemøter; Sveriges Riksbank på tirsdag, Fed i USA på onsdag, Norges Bank, Bank of England og den sveitsiske nasjonalbanken på torsdag og til slutt Bank of Japan på fredag.

    Økt resesjonsfrykt

    «Hvor mye Fed skal heve styringsrenten påvirker igjen frykten for en resesjon, og det er det andre vi kan lese ut av den siste tidens renteutvikling; nemlig at resesjonsfrykten virker å tilta. Økt resesjonsfrykt skyldes nok en kombinasjon av at det oppfattes som uunngåelig når Fed ligger an til å stramme inn så mye som de skal, men også at nøkkeltallene peker i den retningen», skriver Borgen.

    Forrige uke viste forbrukstall fra USA at vareforbruket har vært tilnærmet flatt gjennom juli og august. DNB Markets minner om at privat forbruk er den viktigste driveren av samlet økonomisk vekst i utviklede økonomier, og når det faller fordi folk handler mindre, som følge av høye priser, er det grunn til å tro at veksten vil dempes betydelig i tiden som kommer.

    «Hvor mye sentralbankene skal fortsette å stramme inn, selv om økonomien er på vei inn i en nedtur, og hvorvidt nedturen blir sterk nok til å faktisk ta knekken på inflasjonen, er to av de mest sentrale spørsmålene i tiden som kommer», skriver Borgen.