<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Heiser to «røde flagg» – spår dollarknekk

Citigroup-strategene beskriver den som «ett av få gjemmesteder», men Evercore-strateg Julian Emanuel ser svakhetstegn for dollaren.

  Publisert 19. sep. 2022 kl. 16.11
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 321 ord
  VISER STYRKE: Amerikanske dollar. Foto: NTB

  Utsikter til høyere renter og en stram pengepolitikk en god stund fremover har dempet appetitten på risikable aktiva som aksjer den siste tiden – og samtidig utløst en flukt til trygge havner som dollar. 

  Strategene i Citigroup har beskrevet dollaren som «ett av få gjemmesteder», og selv om valutaen ifølge Marketwatch ser overvurdert ut og et vendepunkt er uunngåelig, mener Citi at én av to ting er nødt til å skje om denne vendingen skulle inntreffe. 

  Ifølge banken må enten vekstutsiktene for verdensøkonomien snu, eller Federal Reserve endre kurs.

  Heiser «røde flagg»

  Sjefstrateg Julian Emanuel i Evercore ISI tror derimot at Fed kan trekke dollaren ned raskere enn mange tror. Han skriver i et kundenotat at forrige ukes resultatvarsel fra FedEx og den inverterte rentekurven er såkalt «røde flagg» for at en global resesjon også kommer til USA.

  Emanuel forventer derfor at Fed på denne ukens rentemøte – der en ny renteøkning på 75 basispunkter er sannsynlig, både «kan (og bør) guide en rentebeslutning på 0-75 basispunkter på november-møtet, og ikke 50-75 basispunkter», skriver strategen ifølge nettstedet.

  Gitt at Fed må vurdere den enorme innstramningen som allerede er på plass, og potensialet for kaotiske mellomvalg til Kongressen, tror strategen at dollaren «vil fortsette å moderere sin styrke.»

  Dollar-indeksen er opp omkring 1,3 prosent så langt i september, etter å ha styrket seg hele 2,6 prosent i august. Den sterke trenden fortsetter mandag, med EURUSD igjen under 1,00.

  Vinnere og tapere

  Evercore har ifølge Marketwatch satt opp en liste av potensielle vinneraksjer hvis dollaren skulle svekke seg («dollar-down denominators»), samt en liste over potensielle taperaksjer («buck backsliders»).

  Vinnerlisten omfatter eksportorienterte sektorer med mer enn 70 prosent utenlandske inntekter og høy short-interesse, herunder selskaper som har underprestert sine konkurrenter i 2022. Aksjer som Nvidia, Mondelez International og Estee Lauder er å finne på denne listen.

  På taperlisten trekker Evercore frem blant andre Verizon Communications, AT&T og Lockheed Martin.