<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Makroøkonom: – Hevingen er helt priset inn

Den amerikanske sentralbanken ventes å ta nytt kraftig rentegrep onsdag kveld.

    Publisert 21. sep. 2022 kl. 09.24
    Oppdatert 21. sep. 2022 klokken 09.25
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 235 ord
    DNB-ØKONOM: Kelly K. Chen. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

    Onsdag kveld, kl. 20.00 norsk tid, er det duket for ny rentebeslutning fra den amerikanske sentralbanken, Fed. I forkant av møtet er det nå bred enighet blant ekspertene om at det vil komme en ny trippelheving.

    «Nå er en tredje heving på 75 basispunkter helt priset inn, og faktisk en liten sannsynlighet for også enda mer haukete fra den amerikanske sentralbanken. Ikke minst blir det viktig å følge hva som ventes litt lengre ute i tid», skriver makroøkonom Kelly K. Chen i DNBs morgenrapport.

    Hun påpeker at hva Fed foretar seg nå følges med argusøyne.

    «Den underliggende inflasjonen i USA kommet opp på svært høye nivåer, og ikke minst med et svært stramt arbeidsmarked, kraftig lønnsvekst, så har flere ulike varegrupper i USA sett en usedvanlig høy prisvekst. Fed har allerede gått hardt til verks, med saftige rentehevinger på hvert eneste møte de siste månedene», påpeker økonomen.

    Nedkjøling

    Chen trekker også frem at det faktum at rentene i USA raskt har steget opp fra null, nå gjenspeiles i landets  boligsektor.

    «Boliglånsrentene, fastrentene på 30 år, tok faktisk turen oppover noe før styringsrentene. Dette, sammen med de høye boligprisene og høy inflasjon, har bidratt til en tydelig nedgang i boligsalgene», skriver hun, og påpeker at mandagens fall i NAHB-indeksen, en sentimentindikator for boligutbyggere, sammen med gårsdagens nøkkeltall på nye utbyggingstillatelser, peker på et boligmarked i nedkjøling.

    «Boligigangsettingene steg riktignok mer enn ventet, men det viktige for fremtidig aktivitet er nedgangen på byggetillatelsene», påpeker DNB-økonomen.