<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Resesjonen blir lang og stygg

Nouriel Roubini, også kjent som «Dr. Doom», anbefaler investorer å se på høye gjeldsgrader. Han spår en lang mørketid.

Publisert 21. sep. 2022 kl. 10.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 352 ord
PESSIMIST; Nouriel Roubini. Foto: Bloomberg

Økonomen Nouriel Roubini fikk kallenavnet «Dr. Doom» etter at han i 2006 påsto at «boligprisene ville ødelegge økonomien». To år senere utløste misligholdt amerikansk boliggjeld den globale finanskrisen.

Roubini mener resesjonsfrykten som preger markedene for tiden er høyst reell.

– Selv i en ordinær resesjon kan S&P 500 falle 30 prosent. I en virkelig hard landing, som jeg forventer, kan indeksen faller 40 prosent, sier styrelederen og direktøren i Roubini Macro Associates til Bloomberg.

Han anbefaler dem som tror på en mindre resesjon å se på den høye gjeldsgraden i selskaper og land.

– Etterhvert som rentene stiger og gjeldsbetjeningen blir dyrere, vil mange zombie-institusjoner, zombie-husholdninger, selskaper, banker, skyggebanker og zombie-land dø. Så får vi se hvem som svømmer nakne, fortsetter Roubini.

– Mission impossible

Professoren (emeritus) ved New York University, som gjennom «bull»- og «bear»-markeder har advart om at globale gjeldsnivåer vil trekke aksjemarkedet ned, mener oppnåelsen av 2 prosent inflasjon uten å forårsake en hard landing er «mission impossible» for Federal Reserve.

Han øyner ifølge nyhetsbyrået en renteøkning 75 basispunkter på dagens rentemøte, og nye 50 basispunkter i november og desember. Dette vil sende styringsrenten opp i 4,00-4,25 innen årsskiftet.

– Men vedvarende inflasjon, særlig på lønninger og i tjenestesektoren, vil bety at Fed trolig ikke har annet valg enn å heve enda mer. På toppen kommer negative tilbudssjokk fra pandemien, Ukraina-krigen og Kinas nulltoleranse for corona til å øke kostnadene og svekke veksten, fortsetter Roubini overfor Bloomberg. 

– Alvorlig, lang og stygg

Og når resesjonen først har kommet, mener økonomen at den høye gjeldsgraden vil begrense regjeringenes finanspolitiske handlingsrom og etterhvert utløse en stagflasjon som på 1970-tallet.

– Det vil ikke bli en kort og liten resesjon, den vil bli alvorlig, lang og stygg, sier Roubini til nyhetsbyrået, og hevder den vil vare gjennom hele 2023 både globalt og i USA.

– I 2008-krisen var det husholdningene og bankene som tok den verste støyten. Denne gangen vil selskaper og skyggebanker – som hedgefond, private equity og rentefond – implodere, legger han til.