<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sikter mot nesten 5 prosent

Fed nøyde seg med en heving på 75 basispunkter, men hever rentetoppen til 4,6 prosent.

    Publisert 21. sep. 2022 kl. 20.11
    Oppdatert 21. sep. 2022 klokken 20.30
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 351 ord
    Flere hevinger kommer: Fed og Jerome Powell antyder at de pågående rentehevingene kan være passende også fremover, men til syvende og sist vil data avgjøre hvor store de neste hevingene blir. Foto: Bloomberg

    Federal Reserve hevet onsdag kveld styringsrenten med nye 75 basispunkter. Dette er den tredje trippelhevingen på rad, og var langt på vei som forventet. Likevel var det i markedet priset inn en viss sannsynlighet for at Fed ville ta enda hardere i, og heve med 100 basispunkter.

    Feds pressemelding viser til moderat vekst i både forbruket og produksjonen, mens arbeidsmarkedet har holdt seg sterkt.

    «Inflasjonen forblir høy, noe som gjenspeiler ubalanser både på tilbuds- og etterspørselssiden på grunn av pandemien, økte mat- og energipriser og bredere prispress», er Feds vurdering.

    Ukraina-krigen får mye av skylden for den høye inflasjonen og for svakere økonomisk vekst.

    Opp til 5 prosent

    Det nye «dot plot», altså renteprognosen fra de summen av komiteen, er løftet markant. I juni siktet Federal Open Market Committee mot en rente på 3,6-4,1 prosent i 2023. 

    Det er nå hevet til 4,4-4,9 prosent, altså 0,8 prosentpoeng opp. Mediananslaget for 2023-renten er hevet fra 3,8 til 4,6 prosent.

    I 2024 ser FOMC for seg en rente på 3,4-4,4 prosent, også dette opp 0,8 prosentpoeng.

    Inflasjonen litt opp

    Der renteprognosen er løftet voldsomt, skyldes det ikke at inflasjonsutsiktene er blitt tilsvarende mye verre siden juni. Anslagene for kjerneinflasjonen er løftet med 0,4 prosentpoeng i 2023 til 3,1 prosent . Total inflasjon er løftet med 0,2 prosentpoeng til 2,6 prosent. Anslagene for 2024 er ikke løftet.

    Fed tror at inflasjonsmålet på 2,0 prosent blir nådd i 2025.

    Omtrent samme tempo?

    «Komiteen er svært oppmerksom på inflasjonsfarene», heter det.

    Derfor varsler Fed at renten skal videre opp, trolig i omtrent samme tempo: «The ongoing increases in the target range will be appropriate». Samtidig understreker Fed igjen at den løpende utviklingen vil avgjøre nøyaktig hvor store rentehevinger som må til fremover.

    En del av denne utviklingen er veksten i amerikansk økonomi, hvor anslagene er senket voldsomt. I stedet for en BNP-vekst på 1,7 prosent i år, ser Fed nå for seg nær nullvekst (0,2 prosent) i fjerde kvartal. Neste år er anslaget senket fra 1,7 til 1,2 prosent.

    Også ledigheten ser helt annerledes ut i september enn i juni. Allerede i år stiger ledigheten noe, til 3,8 prosent, mens anslagene for de to kommende årene er 4,4 prosent.