<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wharton-professor slakter Fed

Wharton-professor Jeremy Siegel mener Fed gjør en av sine største feil i løpet av sentralbankens 110 år lange historie. 

    Publisert 24. sep. 2022 kl. 08.53
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 280 ord
    FÅR KJEFT: Fed-sjef Jerome Powell blir kritisert for å være for aggressiv mot inflasjonen.  Foto: Bloomberg

    Mens aksjemarkedene falt på fredag satt professor Jeremy Siegel fra den velrenommerte handelshøyskolen Wharton Business School på CNBC og hevdet at Fed og Powell har gjort feil på feil de seneste par årene. 

    Siegel mener Fed gjorde en stor feil i fjor da de lot være å stramme inn pengepolitikken før inflasjonen kom ut av kontroll, og professoren påpeker at Powell insisterte på at inflasjonen raskt ville falle av seg selv, skriver Marketwatch. 

    Mens nå mener Siegel at Fed gjør nok en feil ved å heve renten og stramme inn pengepolitikken for aggressivt. 

    Det gir absolutt ingen mening for meg
    Professor Jeremy Siegel, Wharton Business School

    – Da alle råvarene gikk raskt opp i pris, sa sentralbanksjef Powell og Fed, «Vi ser ingen inflasjon. Vi ser ikke noe behov for å heve renten i 2022.» Nå når alle de samme råvareprisene går ned, sier han: «Stadig inflasjon som krever at Fed holder seg stram hele veien gjennom 2023.» Det gir absolutt ingen mening for meg, sier en oppgitt professor på CNBCs «Halftime Report».

    – Fed er altfor stramme

    SUR PÅ POWELL: Professor Jeremy Siegelfra handelshøyskolen Wharton School. Foto: Bloomberg

    Ifølge Marketwatch mener Siegel at dette resulterer i at arbeider- og middelklassen blir tvunget til å betale det han anser som en «straffende resesjon». 

    Siegel mener at Fed, i stedet for å heve rentene til inflasjonen kommer ned til 2 prosent-målet, burde sentralbanken la fallende råvarepriser styre mer av inflasjonsbekjempelsen. Wharton-professor viser til at prisen på råolje har falt kraftig fra tidligere høyer i år, mens WTI-oljen falt fredag til det laveste nivået siden 10. januar. 

    – Jeg tror Fed er altfor stramme. De gjør nøyaktig den samme feilen på den andre siden, som de gjorde for et år siden, sier Siegel.