<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterkeste dollar på 37 år

Dollaren har ikke vært sterkere mot euro, pund og japanske yen på flere tiår. Den styrker seg kraftig mot kronen også.

Publisert 26. sep. 2022 kl. 09.46
Oppdatert 26. sep. 2022 klokken 09.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 331 ord
VALUTA: Dollaren er nå på det sterkeste mot pund og euro på flere tiår. Dreamstime.com

Euro falt kraftig mot dollar i forrige uke, og fortsetter nedturen mandag. Forrige uke startet med en EURUSD på 99,66 og falt til 96,68 på det laveste fredag. Fallet fortsetter til foreløpig intradag lav på 95,53 mandag. Da må vi tilbake til 19. juni 2002 for å finne en svakere euro.

Vi må også 37 år tilbake i tid for å finne en sterkere dollar mot britiske pund. Dollaren er også på sitt sterkeste mot japanske yen på 24 år, ifølge DNB Markets.

Mandag formiddag styrker dollaren styrker seg til 1,036 mot pundet og samtidig får man nå 144 japanske yen for en dollar. 

Økte renteforskjeller

Ifølge meglerhuset har renteforskjellen mellom USA og de viktigste handelspartnerne (eurosonen, Storbritannia, Japan og Canada) steget kraftig det siste året, og bidratt til at dollaren har styrket seg så mye.

Det pekes også på at sist gang dollaren var på et like sterkt handelsvektet nivå som nå var i 2002. Da var også renteforskjellen mellom USA og handelspartnerne langt lavere, og på vei ned. 

«At dollaren likevel var sterk skyldtes nok derimot markedsturbulensen som preget denne perioden, og aksjenedsalget etter den såkalte «dot-com»-boblen», heter det videre. 

DNB Markets slår også fast at lav og fallende risikoappetitt er vel så viktig for dollaren som renteforskjeller, og selv om rentene i USA kanskje ikke skal fortsette å stige like mye relativt til i andre økonomier fremover, kan dollaren fortsette å styrke seg, så lenge risikoappetitten fortsetter å falle, heter det videre.

Styrker seg mot kronen også

Dollaren styrker seg også videre mot den norske kronen. USDNOK handles mandag formiddag på 10,76.  Ifølge DNB Markets utgjør hverken dagsbevegelsen eller nivået noen rekord for krona sin del, som er vant til litt juling mot dollaren. Vi må imidlertid ikke lenger tilbake enn til 23. april 2020 for å finne dollaren på sterkere nivåer mot kronen.

«All den tid markedsuroen vil vare ved, som følge av kombinasjonen av svakere global vekst og ytterligere pengepolitisk innstramming, tror vi krona kan fortsette å svekke seg mot dollar den nærmeste tiden», skriver meglerhuset.