<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fed på vakt mot selvtilfredsheten

Inflasjonen er fortsatt «uakseptabelt høy», mener Cleveland Feds Loretta Mester, som gjentar varslingene om videre aggressive rentehevinger. Å låne skal svi enda mer.

Publisert 27. sep. 2022 kl. 10.59
Oppdatert 27. sep. 2022 klokken 11.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 396 ord
PÅ VAKT: Loretta Mester, president og adm. direktør for den amerikanske sentralbankens fjerde distrikt, Cleveland Fed, knuste håpet til de som tror de siste inflasjonsmålingene gir grunnlag for å senke tempoet i rentehevingene. Her fra Jackson Hole-konferansen i slutten av august. Foto: Bloomberg

De som fortsatt skulle tvile på om Fed kommer til å gjøre alvor av den bratte rentebanen, må tro om igjen. Det foreløpige toppunktet i inflasjonen de siste 12 månedene var ved junimålingen, som kom på 9,1 prosent. Siden har målingene for juli og august vist en svak nedgang, til henholdsvis 8,5 og 8,3 prosent. 

Til tross for nedgangen, er det enda ikke grunn til å håpe at Fed bløffer, og vil dreie om til slakkere innstramming, ifølge Cleveland Feds president, Loretta Mester.

– Når det er usikkerhet, er det bedre å handle mer aggressivt, fordi aggressive og forebyggende handlinger kan forhindre at de verste scenariene inntreffer, sa Mester i et foredrag til Massachusetts Institute of Technology, ifølge Reuters.

Må være veldig forsiktige

Mester mener Fed må være på vakt mot selvtilfredshet. Til tross for at inflasjonsforventningene over tid har falt, er det langt fra sikkert at «nedgangen er forankret i de bredere økonomiske forholdene», og ikke bare er en midlertidig nedgang.

– Vi må være veldig forsiktige når vi vurdere inflasjonen. Vi må ser flere måneders nedgang i inflasjonsoppdateringene. De langsiktige forventningene kan fort stige igjen, sa Mester.

Når usikkerheten knyttet til inflasjonsforventningene, bør Fed risikere å sette renten for høyt, fremfor for lavt, mener mester og begrunner:

– Forskning indikerer at å feilaktig anta at de langsiktige inflasjonsforventningene er godt forankret på et nivå som er konsistent med stabile priser, når det ikke er reellt, er mer kostbart for økonomien enn å anta at de ikke er det og dermed øke rentene.

Onsdag forrige uke hevet den amerikanske sentralbanken styringsrenten med 75 basispunkter, og sikter på å ligge i intervallet 3 til 3,25 prosent. Ifølge CME FedWatch Tool er sannsynligheten for en ny økning på 75 basispunkter på 67,7 prosent, mot 32,3 prosents sannsynlighet for en økning på 50 basispunkter.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonen, som er en indikasjon på markedets gjennomsnittlige forventninger til den amerikanske styringsrenten de neste 10 årene, har steget kraftig den siste uken. Onsdag ligger den på 3,833 prosent.

Etter at Federal Open Market Committee (FOMC; hvor høytstående medlemmer av sentralbanksystemet bestemmer USAs pengepolitikk, journ. anm.) økte renten, har finansmarkedene reagert med å falle kraftig, tilbake til nivåene i mars 2020. 

– FOMC oppjusterer sitt «dot plot» ganske kraftig, og det er det som gjør at markedet reagerer negativt, sa seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til Finansavisen. Han venter også en fjerde trippelheving før jul, og videre oppgang i 2023.