<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår mer smerte

Hedgefondforvalteren Crispin Odey er kjent for sine short-veddemål mot pundet. Han mener den britiske valutaen er «ganske sårbar.»

    Publisert 27. sep. 2022 kl. 13.44
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 376 ord
    SHORTER PUNDET: Den britiske hedgefondforvalteren Crispin Odey. Foto: Bloomberg

    Den britiske hedgefondforvalteren Crispin Odey tjente over 200 millioner pund på én dag da Storbritannia i juni 2016 bestemte seg for å forlate EU, bare for å se gevinsten forsvinne i rallyet som fulgte de neste ukene.

    Odey har shortet pundet gjentatte ganger siden også, noe som har hisset opp stemningen på sosiale medier og blant britiske politikere. 

    Pundet dundret mandag ned til 1,0350, sitt svakeste noensinne mot dollar etter at den britiske regjeringen la frem de største skattekuttene landet har sett på 50 år – samtidig som Bank of England (BoE) hever renten aggressivt for å stagge den skyhøye inflasjonen.

    Siden har den største panikken lagt seg, og GBPUSD står tirsdag ettermiddag i overkant av 1,08. 

    – Ganske sårbart

    Forvalteren mener likevel at det verste ikke er over for pundet. Han tror det vil ta lang til for Storbritannia å få ned inflasjonen, og anser det – i motsetning til flere strateger – som usannsynlig at BoE intervenerer for å støtte pundet.

    – Det vil være for panikkartet. Jeg tror pundet er ganske sårbart, sa han til Bloomberg sent mandag kveld.

    Odey har ikke lagt inn nye short-veddemål mot pundet i det siste, og understreker overfor nyhetsbyrået at short-posisjonene har blitt mindre over tid. Han vil ikke opplyse om hvor mye av hans forvaltningskapital som nå er eksponert mot pundsvekkelse.

    Tøffe veddemål

    Ifølge en kilde med kjennskap til saken hadde flaggskipfondet Odey European pr. 14. september steget 140 prosent så langt i år, takket være short-veddemål mot lange statsobligasjoner. Avkastningen kommer etter flere år med tap for mannen som er kjent for sine tøffe veddemål mot konsensus. 

    Fondet halverte seg i verdi mellom 2015 og 2020, og hentet seg ikke inn før tidligere i år.

    Odey er ikke redd for å uttrykke sin støtte til Brexit eller å kommentere britisk politikk generelt. Han støtter i Bloomberg-intervjuet regjeringens skattekutt, og ser på det som et forsøk på å gjøre Storbritannia attraktivt for næringsvirksomhet og internasjonal kapital.

    – Forventningene var så i utakt med realiteten, og det er derfor markedene må gjøre så alvorlige justeringer. De må gi folk incentiver. Vi har forlatt Europa, og ikke gjort noe, sa han videre.