<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kutter kraftig i BNP-prognoser

I april spådde Tysklands fremste økonomiske ekspertise 3,1 prosent BNP-vekst neste år. Nå lyder prognosen på 0,4 prosent fall. 

Publisert 29. sep. 2022 kl. 12.47
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 217 ord
BNP-SKRELL: Torsten Schmidt ved Rhine-Westphalia-instituttet i Essen (RWI). Foto: NTB

Tysklands ledende forskningsinstitutter kutter kraftig i sine BNP-prognoser. 2023-spådommen er nå et fall på 0,4 prosent, noe som står i skarp kontrast fra de 3,1 prosentene vekst som ble spådd i april.

2022-veksten kuttes fra 2,7 til 1,4 prosent.

– Alvorlig, dramatisk, massivt

– Russlands angrep på Ukraina og den påfølgende krisen i energimarkedene medfører en merkbar nedgang i tysk økonomi, sier Torsten Schmidt, analysesjef for RWI-instituttet og talsmann for Joint Economic Forecast Project Group ifølge Bloomberg.

De kraftig stigende gassprisene vil ifølge prosjektgruppen på fire institutter senke tysk BNP 160 milliarder euro i 2022 og 2023 sammenlignet med prognosen som ble gitt i forrige halvårlige rapport. 

«Krisen på gassmarkedet har en alvorlig effekt på tysk økonomi. Kraftig stigende gasspriser øker energikostnadene dramatisk, noe som fører til en massiv svekkelse av kjøpekraften», heter det.

Tilbake på vekstsporet i 2024?

Samtidig høynes inflasjonsprognosene, og instituttene tror nå at samlet inflasjon stiger fra 8,4 prosent i år til 8,8 prosent neste år, før den faller til 2,2 prosent i 2024.

Europas største økonomi ventes å returnere til vekst i 2024, nærmere bestemt med 1,9 prosent.

De fire instituttene som utgjør Joint Economic Forecast Project Group er München-baserte Ifo, IfW i Kiel, IWH i Halle og Essen-baserte RWI. Wifo og IHS-instituttene i Wien bidrar også. Gruppens rapporter brukes som guiding av tyske myndigheter som kommer med sine prognoser i oktober.